Söndag 18 Apr
Stockholm

Casper Eriksson: "Sverigedemokraterna – allt annat än Sverigevänliga"

Casper Eriksson
Casper Eriksson skriver att det är märkligt att Sverigedemokraterna har samvete att kalla sig för det “Sverigevänliga partiet”. Foto: TT/Privat

Casper Eriksson: "Föreställ dig framtiden, om Sverigedemokraterna skulle stå vid rodret. Då sjunker skolresultaten, elevens studiemotivation minskar ytterligare och F:en blir fler. Det är allt annat än Sverigevänligt!"

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Mindre än ett år återstår nu till Riksdagsvalet 2018. Partiet har kraftigt gått framåt i de senaste valen. Somliga roar sig med att tippa utgången. Kommer Sverigedemokraterna växa ytterligare? 

Och ett tag oroades vi av tanken att Sverigedemokraterna kanske till och med, tack vare Moderaternas tapp i väljarstöd, kunde stoltserar med att vara Sveriges näst största parti. Opinionsläget har emellertid vänt, och i sann demokratisk anda är avgörandet upp till det svenska folket. 

Men det vi vet är att det skulle vara en minst sagt oroande triumf. 

Vi känner alla till varför. Jo, det faktum att Sverigedemokraterna är ett högerpopulistiskt och främlingsfientligt parti, med rötter fast förankrade i Nationalsocialismen. Och inte för att glömma alla partiföreträdare tidigare misstänkta för skattebrott, rasistiska uttalanden och incidenter, där de bland annat hotat komiker med järnrör i centrala Stockholm. Debatten har emellertid hamnat fel. För förståelsen av partiet stannar tyvärr ofta här. Sverigedemokraterna är inte endast ett parti starkt emot invandring, muslimsk sådan mer specifikt. Det är även ett parti fast beslutat att försvaga svensk skola. 

Liksom Sverigedemokraterna - fast beslutat att försvaga svensk skola - är dess väljare fast övertygade att partiets politik ger mer pengar till kommunen, och därigenom till skolan. Sverigedemokraternas budget 2016 visade däremot det motsatta.

De föreslog nämligen besparingar om femtiotre miljarder på kommunsektorn. För mig, för mig är det märkligt att Sverigedemokraterna har samvete att kalla sig för det “Sverigevänliga partiet”, när de därtill också föreslog en rejäl nedskärning till skola och välfärd på över trettio miljarder kronor. Ett utbildningssystem nedsmutsad av för lite resurser har svårt att klara sitt uppdrag. Redan i dessa dagar avstår lärare från att utreda elevers behov, då det saknas resurser för att ge det stöd som behövs. 

Föreställ dig då framtiden, om Sverigedemokraterna skulle stå vid rodret. Med mindre medel åsidosätts individens behov och möjlighetsstrukturen att lyckas i skolan blir då allt mindre. Där sjunker istället skolresultaten, elevens studiemotivation minskar ytterligare och F:en blir fler. Det är allt annat än Sverigevänligt!

För det andra handlar politiken som vanligt inte om integration för Sverigedemokraterna. Deras skolpolitik frambringar segregation snarare än integration och omöjliggör att anpassa sig till det svenska samhället. Vilket de däremot ofta påpekar är viktigt. Men genom ett uppdelat skolsystem med särskilda skolor för olika elevgrupper, där landets nyanlända eleverna skall gå i förberedelseskolor, tas möjligheten att integrera med det svenska folket bort. 

Det blir då svårare att lära sig språket, det som ofta anses vara nyckeln till integration. Understimulerade, och pressade elever skapas då. Sverige står i dag, dessutom, inför en omfattande lärarbrist. Lärare överväger att lämna sitt yrke, då lönen är för låg. 

Över 65 000 lärare beräknas saknas år 2025. Vad är då Sverigedemokraternas lösning? Jo, att sänka lärares löner ytterligare. För det är precis vad de vill göra. Det kommer, emellertid, ge helt motsatt effekt. Höjda lärarlöner är helt avgörande för fler lärare och därav för att vända den negativa trend svensk skola utstår. 

Tycker inte du att ett “ansvarsfullt parti” som Sverigedemokraterna borde se till skolväsendets bästa, inte vara dess främsta motståndare? Jag är tydlig. Som Moderat vägrar jag bidra till ett Sverigedemokraternas skola, inget annat än målad i dystra färgskalor. Där väntar apokalypsen runt hörnet. Striden måste tas för Skolan, inte mot. 

Som Moderat är skola en av mina absolut viktigaste frågor. Vi eftersträvar en lugn och trygg skola, med arbetsro och med fokus på kunskap och glädje. Ett lyckat Skolväsende, är ett skolväsende fyllt av engagerade lärare, glada barn och ungdomar vilka vill mycket och har stor kapacitet att lära. Snarare än ett sådant fyllt av låga skolresultat, segregation och orättvisor. 

Så, sympatiserar du fortfarande med Sverigedemokraterna? Är du beredd att offra skolan, rasera grunden för svenska barn och ungdomars arbetsliv? 

Allt för att stoppa invandringen och mångkulturalismen? 

Ja, då ska du definitivt rösta på Sverigedemokraterna.

Casper Eriksson,
Moderat skolungdom Örebro

Muf
Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela