Reem Matlak
Reem Matlak ifrågasätter uttrycket "andra generationens invandrare" - Foto: Pixabay/Privat

Vi kallar människor för invandrare och gör dem till främlingar

Reem Matlak: "Svenskar med annan etnicitet än den svenska måste sluta se sig som annorlunda eller som främlingar och invandrare i vårt Sverige. Annars kommer vi aldrig se en förändring."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har under hela min uppväxt här i Sverige fått lära mig att jag är en andra generationens invandrare och att jag är irakisk. Trots att jag är född i Sverige och aldrig varit i Irak. Jag får också ofta frågan "Vart kommer du ifrån?". Jag tänkte därför förklara mitt sätt att se på saken.

Min nationalitet är svensk och min etnicitet är arabisk. I och med att jag är född här har jag inte kommit hit från någonstans. Jag kommer alltså rent tekniskt inte från Irak utan från Sverige. Mina föräldrar däremot, de kommer från Irak.

Nu när jag har förstått att min nationalitet är svensk och att min etnicitet är arabisk blir det lättare att förklara. Framför allt för folk som inte inser att Sverige inte längre är ett homogent land, hur jag kan vara svensk när mitt hår är så mörkt.

När jag bodde i New York träffade jag en kvinna som förklarade för mig att hon hade italienskt ursprung och att hon är tredje generationens amerikan. Jag reagerade omedelbart på hennes sätt att definiera sig själv och insåg hur skevt det är att vi i Sverige kallar invandrare för första generationens invandrare och deras barn för andra generationens invandrare osv.

I hur många generationer ska vi fortsätta kalla människor för invandrare och därmed få dem att känna sig som främlingar?

Jag är inte alls är en andra generationens invandrare. Jag är en andra generationens svensk och mina föräldrar är första generationens svenskar.

Sverige är numera ett multietniskt land. Att vara svensk innebär inte längre alltid att man också är svensk etniskt Alla svenska medborgare är svenskar men vi har inte alla samma etniska tillhörighet. Den stora majoriteten är svenskar både nationellt och etniskt. 

Ursprungsbefolkningen är svensksamer och så kan man vara som jag - svenskarab. Hur fantastiskt är inte det? Tänk om man kunde åka tillbaka 200 år i tiden och förklara för en svensk och en arab att det på 2000-talet kommer finnas svenskaraber i den här världen. Deras reaktion hade jag gärna velat se!

Nästa gång du är nyfiken på varför någon har ett mörkare pigment och vill veta vart hen kommer ifrån, fråga då istället vart hen har sitt ursprung eller vilken etnicitet hen tillhör.

Eller ännu bättre - fråga hen var hens föräldrar kommer ifrån. På så sätt känner  sig personen du frågar inte som annorlunda eller som en främling.

Om vi alla ta till sig det här, skulle "vi-och dom"-mentaliteten i Sverige säkert minska.

Inte bara hos etniska svenskar utan även hos andra svenskar som kommit hit från ett annat land, eller som har annan etnisk tillhörighet än den svenska. Det är nämligen inte bara etniska svenskar som omedvetet bygger murar mellan olika sorters svenskar.

Även svenskar med annan etnicitet än den svenska måste sluta se sig som annorlunda eller som främlingar och invandrare i vårt Sverige. Annars kommer vi aldrig se en förändring.

Förändringen i mentaliteten kring svenskhet måste ske hos alla. Det måste gå åt båda hållen.

Reem Matlak

Detta är en förkortad version av blogginlägg. Ursprungsinlägget hittar du HÄR

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.