Emelie Olsson
Emelie Olsson skriver om strukturer och personligt ansvar. - Foto: Privat/TT

Det var inte bara dina vänner som skrek "hora" i skolan – det var du

Emelie, 23: "Ingenting är annorlunda nu, det kanske bara inte är du längre. Men ni har inte lyssnat förr, ni har inte sagt nej. Ni stod där bredvid, pekade, tafsade, ropade. Eldade på. Hejade på."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vart var ni, när era vänner skrek "hora" till oss i caféterian? Vart var ni, när killarna retade Josefine i klassen, för att hon fick bröst först? Vart var ni, när din fulla kompis lade handen på mitt lår, när jag sade att jag inte ville. Jag vet vart du var. Du satt mittemot mig, och skrattade. Du sa att jag skulle tåla ett skämt. 

Faktum är, att det var inte bara dina vänner. Det var inte bara dina vänner som skrek "hora" i skolans labyrinter av brandgula skåp och överfulla papperskorgar. Det var du. 

Minns du hur du kunde skriva att jag skulle visa brösten i webcam, eller hur du tog mig på rumpan på skoldiscot i sjunde klass? Det var du. När jag hade kort kjol så sade du att jag såg ut som en slampa. När jag bar smink, så bad jag om det. 

I dag så skriver du att Sverige är på väg åt helvete, att det får vara nog nu. Det är bra. Jag bara önskar att du hade insett det när din vän, mot min vilja, lade sina händer på min kropp. För du sa inte ifrån, när du fick höra. Inte ens när du såg. Du klappade händerna, du viskade inte bara. Du ropade högt, och highfiveade. 

Ingenting är annorlunda nu, det kanske bara inte är du längre. Men ni har inte lyssnat förr, ni har inte sagt nej. Ni har inte backat eller sagt ifrån. Ni stod där bredvid, pekade, tafsade, ropade, kallade. Eldade på, och hejade på. 

Det börjar med er. Det börjar med att ni ser ert eget ansvar. Det börjar med att ni rannsakar er själva. 

Tänk nu, du var femton år gammal. Det där oskyldiga, snacket du och din polare hade i omklädningsrummet efter gympan. Du vet, när ni snackade om vem man helst skulle vilja sätta på av tjejerna i klassen. Din vän var också femton år gammal, och han våldtog min vän ett år senare på en fest i en skog. Men det var ju bara på skoj, där mellan slitna träbänkar och svettiga tonårspojkar.

Det börjar med dig. Det börjar med att se strukturer, för när en gruppvåldtäkt sker så är det redan för sent. Och då spelar det ingen roll, hur många eller långa facebookinlägg ni än postar idag om att världen är på väg åt helvete. 

"Sverige är ett sjunkande skepp", kanske. Men du har varit tyngd på det skeppet. Du har fört underredet närmre botten, för varje gång du inte sa ifrån, så sjönk det lite till. 

Du minns säkert, om du tänker efter. Alla gånger "det bara var ett skämt". Det var ju bara på skoj. Du minns nog de gånger en bara "skulle ha lite humor". 

Tack för att du säger ifrån i dag. Men om du inte inser att ni sitter i den där båten, allihop tillsammans, så kommer den definitivt att sjunka. Den kommer träffa botten, begravas i sand tills den nya generation, som du skall fostra gräver upp den och allting börjar om. 

Jag bara önskar att du sa ifrån, lite tidigare.

Jag minns. 
Det var aldrig på skoj.

Emelie Olsson,

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.