Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Behandla inte personer med psykisk ohälsa som brottslingar!

Meja Lindell
1 av 1

Meja Lindell menar att tvångsvårdsdomar inte borde vara offentliga

Privat/Privat

Debatt | 12/02/2018 13:08

Visst är det bra att lagen om tvångsvård finns. Det är en skyddslag som räddar liv. Men att domarna är offentliga är helt vansinnigt. Det är inget brott att må dåligt psykiskt!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag lever med psykisk ohälsa och i perioder har jag tvångsvårdats på Säters sjukhus. För ett par veckor sedan blev jag återigen inlagd på sjukhuset med LPT, lagen om psykiatrisk tvångsvård. Jag överklagade beslutet och för en tid sedan var det förhandling i förvaltningsrätten. 

Förra veckan kom domen. Jag läste den och påmindes om det faktum att den är offentlig. En ilande känsla spred sig likt ett dunkelt moln under huden. Jag kände mig såld. Det mest privata i mitt liv var nu till allmän beskådan. Jag var berövad min integritet. 

Jag var blottad. 

"Förvaltningsrätten bestämmer att sekretessen enligt 25 kap. 1 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) ska fortsätta gälla för uppgifter om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden som lagts fram vid den muntliga förhandlingen inom stängda dörrar och som inte tagits med i denna dom.

Det finns alltså viss sekretess. Det som inte står med i domen får inte sägas utanför rättssalen. Men i princip allt som sades under förhandlingen står också i domen. 

Jag känner mig utsatt, kränkt och förbannad. Domen var fem sidor lång och innehöll privat information om mig och min sjukdomsbild samt utdrag från min journal. Saker som endast jag och min vårdpersonal behöver veta om. 

Visst är det bra att lagen om tvångsvård finns. Det är en skyddslag som räddar liv. Men att domarna är offentliga när det gäller detta tycker jag är helt vansinnigt. Det är inget brott att må dåligt psykiskt, och jag anser att jag själv ska kunna välja om jag vill att informationen ska komma ut eller inte. 

Skulle du vilja att utdrag från din journal fanns tillgänglig för alla? Att hela landets befolkning kunde läsa om dina problem? 

I mina papper står det till exempel att "Förvaltningsrätten ifrågasätter inte chefsöverläkarens och sakkunnigläkarens samstämmiga bedömning att Meja Lindell vid tidpunkten för konverteringsbeslutet led och fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning" och "Förvaltningsrätten konstaterar att det finns ett mönster av återkommande suicidala tankar och även allvarliga suicidförsök som har sin grund i hennes sjukdomstillstånd." Vidare står det information om min boendesituation, mina insatser från min hemkommun och kommande beslut. 

Jag tycker att det är dags att se över om det verkligen är nödvändigt att behandla personer med psykisk ohälsa som brottslingar. Varför måste en tvångsvårdsdom vara offentlig? 

Varför ska alla kunna ta del av min sjukdomsbild bara för att den råkar vara psykisk och inte fysik? Det är dags att visa hänsyn!

Meja Lindell,

Håller du med?