Ninna
Ninna menar att personer med olika typer av stressdiagnoser ber om hjälp men blir sällan hörda. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Ninna: Därför går dina skattepengar till mig

Ninna: "Vi sitter där mitt ute på sjukpengs-sjön i en roddbåt utan åror. Fast vi kan mycket om vår sjukdom blir vi sällan hörda. Vi ber om hjälp men den kommer inte."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vet du vad? Jo jag är sjuk, har sjukpeng, som kommer från dina, och mina skattepengar. Jag blir inte friskare och den främsta anledningen är att jag inte är…läkare.

Jag vet inte vilken medicin som är bäst för mig, jag vet inte vilka prover som borde tas eller undersökningar som borde göras.

Jag kan väldigt lite om rehabilitering, om nya eller gamla behandlingar. Jag har hört att det kanske vore bra om jag ändrade kosten men jag är ingen dietist. Kanske skulle jag må bättre om jag fick en sjukgymnast. Jag skulle definitivt må bättre om jag fick prata med en psykolog.

Jo jag har en läkare, som jag träffar några dagar innan sjukskrivningsintyget går ut. Jag är ingen läkare men jag kan ändå mer om min sjukdom än min läkare. 

Jo, jag har bytt läkare och vårdcentral och det var en framgång – nuvarande vårdcentral tror på att det finns en diagnos med nummer G93.3 Det gjorde inte de tidigare.

Jag är dock inte unik. Många med samma diagnos som jag eller med olika typer av stressdiagnoser (min är neurologisk) sitter i samma båt. Vi sitter där mitt ute på sjukpengs-sjön – i en roddbåt – utan åror.  Fast vi kan mycket om vår sjukdom blir vi sällan hörda. Vi ber om hjälp men den kommer inte.

Säkert har du hört om de stigande sjuktalen – det är sant – men det handlar verkligen inte bara om arbetsgivarna utan mycket om sjukvården. Jag kan skapa en digital annonskampanj som kan ses över hela världen men jag kan inte bota mig själv.

Jag skulle bli glad om jag mötte läkaren och hon sa: NU, nu ska vi försöka få dig bättre, jag har bokat in dig hos en psykolog, vi ska ta prover regelbundet och kolla om du behöver vitaminer, vi ska se till att du får hjälp med kosten osv.

Men under mina nu två år som sjukskriven har det inte hänt och jag är inte ensam. Den vanliga fråga är "Mår du bättre nu, kan du jobba mer?" Och varje gång blir svaret nej, jag har inte lyckats bota mig själv än.

Enligt försäkringskassan måste alla jobba så mycket de orkar, vilket betyder att jag skapar annonser när jag jobbar – jag pluggar inte till läkare, jag extraknäcker inte som vårdkoordinator, jag kan inte bota mig själv.

Så tyvärr kommer jag att behöva på dina skattepengar ett tag till. 

Kanske Försäkringskassan stänger av min sjukpeng, men det spelar ingen roll – jag kan inte jobba mer – så då kommer jag att behöva försörjningsstöd, alltså dina skattepengar igen.

Så hur röstar du i september 2018?

Ninna,
Texten är hämtad från bloggen Inte bara trött

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får personer med stressdiagnoser tillräcklig hjälp?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.