Torsdag 2 Dec
Stockholm

Skattemedel ska bekämpa islamism – inte radikalisera barn i Sverige!

Kurdo Baksi, Murat Kuseyri
Kurdo Baksi och Murat Kuseyri skriver om radikalisering av barn i Sverige. Foto: Yenisafak.com/Privat/Privat

Kurdo Baksi och Murat Kuseyri: "Ska svenska skattemedel gå till radikalisering av barn i vårt land? Vad säger Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke vars departement har ansvar för bidragen till moskéerna?"

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Sedan den 20 januari bombar den turkiska militären urskillningslöst den kurdiska staden Afrin i nordvästra Syrien. Enligt FN-organet UNICEF och Syriska människorättsobservatoriet i London (SOHR) har många civila mördats i de turkiska bombningarna.

I sociala medier visar Turkiets islamistiska samarbetspartner Fria Syriska Armén (FSA) bilder på hur dess medlemmar torterar och dödar kurdiska kvinnliga gerillasoldater som i fyra år bekämpat världens farliagste terrororganisation, Daesh. Tillvägagångssättet påminner om hur Daesh-terroristerna behandlade och behandlar sina motståndare.

Internationella medier berättar om hur den turkiska regimen dag och natt hetsar mot kurder – och frihetsberövar alla som önskar fred. Märkligt nog är nu Turkiet det enda land i världen där fredsivrare fängslas, medan krigsförespråkare behandlas som hjältar.

Krigshetsen i Turkiet har nu också nått Sverige. Och den betalas med våra skattemedel. Ja, du läste rätt. 

Det är nämligen så att åtta Erdogan-vänliga svensk-turkiska moskéer, som får en och en halv miljon kronor i bidrag från Myndigheten för stöd till trossamfund som lyder under Kulturdepartementet, hetsar för krig. Dessa åtta moskéer finansieras också av Myndigheten för  religionsfrågor i Turkiet (Diyanet) som betalar samtliga svensk-turkiska imamers månadslöner. Precis som de 90 000 moskéerna i Turkiet ber dessa svenska moskéer dagligen "erövringsbönen” Surah al-Fath i Koranen, för att hylla Erdogans krig i Afrin.

Men en av dessa moskéer, Mevlana-moskén i Rinkeby har passerat alla gränser: Enligt den svensk-turkiska webbtidningen Isvec Gündemi Moskén ber barn mellan sex och tolv år i på Mevalana-moskén i Rinkeby för krig. 

Dessa böner är ren rasism och krigshets och fungerar som arena för att radikalisera dessa barn och legitimera mord på kurder i Syrien. Dessa barn utsätts för hjärntvätt och hat mot icke-turkar. Steget från dessa böner till Daesh eller al Qaeda är mycket litet. Med tanke på att Sverige drygt 300 svenska ungdomar har anslutit sig till jihadistiska terrororganisationer och deltagit eller deltar i krig borde höja ett och annat ögonbryn i den svenska regeringen.

Det som Erdogan-regimens fotsoldater gör i Sverige är mycket allvarligt och kan i framtiden skapa allvarliga konsekvenser för säkerheten i Sverige. Därför bör inte svensk polis nöja sig med att endast bevaka dessa hatpredikanter.

Den svenska polisen vet exakt vilka imamer som ägnar sig åt rasism och krigshets i Sverige och vilka som spionerar. Ekoredaktionen på Sveriges radio har tidigare avslöjat dessa spioner med att kartlägga meningsmotståndare.  

Avslutningsvis har vi två frågor till Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke vars departement har ansvar för bidragen till moskéerna. Ska svenska skattemedel gå till radikalisering av barn i vårt land? Borde inte våra skattemedel bekämpa islamism, jihadism och all annan form av radikalisering?  

Kurdo Baksi,
Författare och samhällsdebattör

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela