Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Weidmo Uvell: Varför får kvinnliga IS-terrorister gästa Skavlan?

- 16/02/2018, 12:18 -
Rebecca Weidmo Uvell

Rebecca Weidmo Uvell skriver att kvinnliga IS-terrorister får sitta i "Skavlan" och gråta ut över att det inte blev som de tänkt sig.

Privat/TT

Rebecca Weidmo Uvell: "Ett underskattat hot är de kvinnliga IS-terroristerna. I Sverige får de sitta i ”Skavlan” och gråta ut över att det inte blev som de tänkt sig när de frivilligt anslöt sig till terrorsekten."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige framstår allt mer som ett paradis – för islamistiska terrorister. I veckan rapporterade Göteborgsposten att ett 50-tal jihadister från IS och andra grupper återvänt. Säpo konstaterade för ett år sedan att 150 terrorister återvänt. Ytterligare tusentals är radikala islamister som sympatiserar med terrorn. 

Under 2017 fick Säpo in 6 000 underrättelser per månad om jihadism, för något år sedan var siffran 2 000. Vi har sedan länge ett förhöjt hotläge i Sverige enligt deras skala. 

Återvändare utgör ett mycket stort hot för terrorbrott i sina hemländer. De radikaliserar nya personer och har både kunskap och vilja att iscensätta nya terrordåd på svensk mark. 

Ett underskattat hot är kvinnorna, som utger en fjärdedel av IS-terroristerna från Sverige och 40 procent internationellt. I Sverige får de sitta i ”Skavlan” och i mysiga tidningsintervjuer och gråta ut över att det inte blev som de tänkt sig när de frivilligt anslöt sig till terrorsekten. 

Det låter som ett skämt men det är så här, för att vänstern i åratal motarbetat effektiva lagar. 

Först 2016 kom ny terrorlag att den som reser utomlands i syfte att begå terrorbrott kan dömas men bevisläget är fortsatt svårt. Det få som dömts har dömts för att de poserat i videor där folk dödats och på bilder i sociala medier och därför kunna bindas till brott. Övriga kan bara flyga hem och fortsätta leva sina liv som ingenting hänt. 

Vems fel är detta?

Framför allt är det faktiskt regeringens och Morgan Johanssons. Regeringen Reinfeldt regerade i minoritet 2010 - 2014 och i Justitieutskottet satt Johansson, som kunde stoppa motioner som Alliansen lade. 2013 stoppade han en motion om att kriminalisera terrorresor. Det kom en lag men en för mesig, 2016. Han är emot en grundlagsändring för att kunna dra in medborgarskap när man har dubbla. 

Storbritannien har dragit in 150 medborgarskap, förbjudit dem att återvända och dömer folk till livstid. Frankrike har skickat specialstyrkor till Syrien för att se till att så få franska jihadister som möjligt ens återvänder hem. 

I Sverige får de snyftreportage och bidrag. 

För när de återvänder blir de kommunernas och statens ansvar. Med jobbinsatser, sjukpenning eller försörjningsstöd. För är de inte dömda betraktas de som vanliga medborgare. Först 2017 kom en utredning om att även delta i, försök att delta och samröre med en terrororganisations verksamhet ska vara straffbart. Att vi inte har denna lag på plats är en orsak till att få dömts hittills. 

Det är inget annat än en rättsskandal att Sverige låter detta pågå. 

Rösterna har höjts på att alla IS-terrorister borde åtalas i internationella rättegångar för sina brott eller dömas i Syrien. Helt rimliga förslag då Sverige ligger så ohjälpligt efter. Det är dags att säga ifrån och vägra acceptera att Sverige upplåter land och skattebetalarnas pengar till att dalta med terrorister. 

Rebecca Weidmo Uvell,
Borgerlig opinionsbildare och författare