Camilla Henemark
Camilla Henemark menar att psykisk ohälsa hos medelålders kvinnor kräver tidiga insatser - Foto: TT

Camilla Henemark: Kvinnors skam – ett hinder för att söka hjälp i tid

Camilla Henemark: "Jag har fem bortslängda år att se tillbaka på som resulterade i uttryck som ätstörning, diskbråck, hjärtproblem och till slut isolering. Hur mycket har det inte kostat samhället? "


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan Socialstyrelsen kom med sin rapport kring den kraftiga ökningen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna, har orsakerna analyserats på längden och tvären. Det är inte konstigt att det framför allt är diagnoser för depressioner och olika ångestsyndrom som bidrar till ökningen. Statistiken är tydlig.

Men hur ser det ut i gruppen kvinnor över 25 år? Inte bara konstaterat i ren statistik, utan faktiskt utifrån hur det ser ut i verkligheten. Själv har jag fem bortslängda år att se tillbaka på. Fem år där ingen såg någonting och som resulterade i uttryck som ätstörning, diskbråck, hjärtproblem och till slut isolering. Hur mycket har det inte kostat samhället? 

Kvinnor söker för fysiska besvär men blir inte trodda. Vi får vad vi tror är en hjärtattack vilket i många fall istället är relaterat till psykisk stress. Rådet på akuten blir att dricka lite mindre lådvin, gå hem och ta det lite lugnt. Eller sjukskriva sig, med tabletter som en snabb lösning. Vägen från första vardagssignalerna till de riktigt mörka tankarna och besöket på akuten är mycket mer komplicerat än så. 

Här har vi en lucka där vi kan hämta upp många som är på väg in i ett längre sjukdomsförlopp, ofta på grund av en yrkesroll där man förväntas hålla skenet uppe. Eller kanske tvärt om, på grund av förlusten av en arbetsidentitet. Jag vet inte hur många jobbförfrågningar och arrangemang jag har tvingats tacka nej till med någon slags tillgjord ursäkt. Tillfällen som för mig är viktiga delar av min offentliga yrkesroll.  Skammen och ensamheten har många gånger satt hinder för att söka hjälp i tid.

När kvinnor inte ens tillåts komma in i klimakteriet på ett naturligt sätt men samtidigt måste se ut som en 30-åring resten av livet, så är det inte konstigt att vi väljer isolering istället för att skrika rakt ut när självmordstankarna dyker upp. När ångesten och stressen kommer smygande är det lättare att göra sig osynlig.

Därför försvinner vi från statistiken. 

Män ställer till saker som syns mer, de är desperata handlingar som gör att det direkt kostar samhället. Att synas och höras resulterar i omedelbara åtgärder. 

Vem intresserar sig för medelålders kvinnors psykiska ohälsa? Är ett av skälen till varför den här gruppen inte synliggörs, att kvinnor försöker ta hand om sig själva i det längsta, att det tar längre tid för kvinnor att krascha? Diagnoserna är skapade utifrån män, medan kvinnor väljer ett annat uttryck för samma sak. 

Titta på de stora välfärdssatsningarna som presenterades i höstbudgeten, regeringen skulle satsa på arbetet med psykisk hälsa med 650 miljoner kronor för 2018. Hur mycket går till gruppen osynliga kvinnor? De försvinner inte bara för att de själva inte larmar!

Rent politiskt handlar det om resurser som måste sättas in innan det går för långt. På arbetsplatserna kan vi till exempel kräva obligatorisk kontaktperson när man anar psykisk ohälsa vid långvarig sjukskrivning.
Det krävs en politisk eftertanke här. Rent ekonomiskt är prislappen mycket högre när sjukvården missar de riktiga fallen på akuten, när det egentligen handlar om stress och ångest.

Insatser är ett fint ord. I många fall är det också ett tomt ord från trötta politiker. Redan i kontakten med husläkaren finns en bekräftelse på att någonting är fel. Om det bara skulle finnas intresse, engagemang och utbildning så skulle vi fånga upp många fler, i tid. 

Att tidiga insatser sparar framtida kostnader för samhället är ingen nyhet. Vi borde värdesätta den resurs vi kvinnor är, så länge vi inte blir utslitna i förtid. Sjukskrivning är en tidig och tydlig signal på psykisk ohälsa.

Ta det på allvar. 

Camilla Henemark,
Artist och debattör

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.