Lördag 4 Dec
Stockholm

Sluta blunda för mobbning och trakasserier – barnen skadas för livet

Dotte Nielsen
Dotte Nielsen menar att barn och ungdomar som är utsatta för mobbing, drabbas för livet. Foto: TT/Privat

Dotte Nielsen: "Genom att mobba andra befäster barn sin position i en grupp och inte sällan är det ett effektivt vapen mot att inte bli utsatt själv. Att bli mobboffer eller bli en mobbare. Leva eller dö."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det finns en flicka i min indirekta närhet. Hon har varit utsatt för systematisk mobbing under flera år. Hon knuffades nyligen omkull, blev spottad på och kallad hora. Lärarna som såg bråket trodde att det var ett skojbråk. Hennes föräldrar har hittat lappar i hennes rum där hon formulerat sitt avslut på livet. 

Vid ett tillfälle hittade de flickan kall och frusen, desorienterad och bortkommen i skogen med ett rep i hennes hand. Hennes föräldrar lever i ångest över att deras dotter kommer att dö. Rädslan över att hitta henne livlös förföljer dem dagligen. Deras dotter lever i skräck och vill avsluta sitt liv.

Omkring 50 barn och ungdomar tar varje år livet av sig som en följd av mobbing och trakasserier. Ungefär ett barn i veckan. Några av dem är yngre än tio år, de flesta är i högstadie eller gymnasieåldern. ETT BARN I VECKAN!

Tiotusentals andra barn och ungdomar blir utsatta av andra, men istället för självmord drabbas dessa barn av dålig självkänsla, rädsla, ångest, illamående, splittrade och förstörda familjer, uppgivenhet, depressioner – listan kan fortsätta i en evighet. Barn och ungdomar utsatta för mobbing drabbas för livet.

Omkring mig, omkring dig. Överallt omkring oss finns det barn som vaknar med ångest över att gå till skolan. Många av dem vaknar med ångest för livet. Har jag kanske fel kläder? Är jag för tjock, eller smal? Är mina glasögon av fel modell eller är det för att min pappa dricker de andra barnen slår mig? Är det kanske för att min mamma är fattig som de andra barnen alltid slänger min gymnastikpåse i toaletten? Vad kan jag förändra? Hjälper det om jag också blir en mobbare?

Likt ett virus kan mobbing få fäste på en eller flera elever i en skolklass. Genom att mobba andra befäster barn sin position i en grupp och inte sällan är det ett effektivt vapen mot att inte bli utsatt själv. Att bli mobboffer eller bli en mobbare. Leva eller dö.

Skolan anser att problemet skall lösas eleverna emellan. – De är stora nog, inte behöver vi blanda in föräldrarna. Eleverna är på väg in i vuxenlivet.

Detta handlar om en tjej som jag inte känner. Men jag känner med henne. Tillsammans måste vi stå upp för mobbing och trakasserier. I skolan får man inte blunda. Inte heller föräldrar till de barn som utsätter andra får blunda. Samhället måste stötta på alla sätt som går. 

Vi andra, som varken utsätter eller blir utsatta – vi måste tillsammans stötta, prata om det, synliggöra problemen och finnas för de utsatta.

Dotte Nielsen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela