Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stoppa Jaktjournalens sponsrade hetsjakt!

- 20/02/2018, 16:30
Ingemar Rosberg

Ingemar Rosberg skriver om de orimliga effekterna av räv-SM

Privat/TT

Ingemar Rosberg: "I räv-SM ska jakthundar visa sig duktiga i att förfölja en räv i upp till 1,5 timme. Det är mycket stressande och kan bli ödesdigert då jakten kan förbruka reserverna en räv byggt upp under hösten för att klara vintern."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under den gångna helgen har det varit Räv SM i Skövde. Det är en tävling där jakthundar skall visa sig duktiga i att förfölja en räv i upp till 1,5 timme. 

Givetvis är detta mycket stressande och det kan bli ödesdigert då denna jakt kan förbruka de reserver en räv byggt upp under hösten för att klara vintern. 

Huvudsponsor för tävlingen är tidskriften Jaktjournalen som också är känd för sin årliga  starkt kritiserade så kallade rovdjurskampanj som är en tävling i att döda så många rävar, grävlingar, mårdar, minkar, illrar, kråk- och måsfåglar samt nötskrikor som möjligt. En räv ger till exempel 120 poäng och en fågel 15 poäng. 

År 2016 hade segraren i öppen klass dödat 28 rävar, sju grävlingar, 32 minkar och 394 fåglar.  Grävlingen var speciellt hårt jagad av tre Säfflejägare som sammanlagt dödade 116 exemplar. Två jägare utanför Borås lyckades döda 74 grävlingar. 

Chansen att få se en grävling i dessa trakter är nog inte stor. 

Under 2016 och 2017 hade segraren i ungdomsklassen dödat totalt 800 fåglar. Detta bara ett par exempel på vilka orimliga effekter en tävling av detta slag medför. 

Vi är många som protesterat mot Räv SM med sin koppling till den hetsjakt på räv som Jaktjournalen bedrivit under 15 år. Vi är bland annat över 400 personer som via en protestlista protesterat mot Räv SM, men också mot att Skövde kommun dessutom sponsrar tävlingen med 10 000 kr. 

Ingemar Rosberg,
Jaktkritiker