Torsdag 6 Maj
Stockholm

Piratpartiet: Regeringen har fel – piratkopiering är framtiden

Magnus Andersson
Martin Andersson menar att regeringen stoppar en kulturell revolution. Foto: Privat/TT

Magnus Andersson Piratpartiet: "Regeringen och upphovsrättslobbyn sätter käppar i hjulet för en kulturell revolution som sätter skaparen i fokus."

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Regeringen föreslår att höja straffskalan för piratkopiering till att inkludera sex års fängelse. Detta innebär att den som piratkopierar barnpornografi i lagens mening begår ett grövre brott genom att göra intrång i fotografens upphovsrätt till de delade bilderna än vad den gör när den sprider bilder av övergrepp på barn.

För den som läser utredningen bakom förslaget är det tydligt att detta är ett beställningsverk från upphovsrättslobbyn. Kanske är det inte så konstigt när lobbyn till och med fått en plats i utredningskommittén.

I utredningen försöker de associera upphovsrättsintrång med stöld, något som är ytterst oärligt - så till den grad att det i amerikanska domstolar är förbjudet. De försöker motivera straffskalan genom att skriva "beträffande valet av straffmaximum hänvisades [...] till att en rättighetshavares inkomstmöjligheter bygger på en ensamrätt till exemplarframställning och att vissa därför jämställer piratkopiering med stöld". 

Att "vissa" primärt är mellanhänder i distributionskedjan är ingen svår gissning. Varför det är relevant att särintressen gör den felaktiga jämförelsen mellan två helt olika sorters brott framgår inte. 
Det är också häpnadsväckande att man i en sådan här utredning bakar in idén om att enda sättet att tjäna pengar som kreatör är genom att exploatera upphovsrättens möjligheter att låsa in spridningen av sina alster, något som vi alla vet inte stämmer. 

Häromdagen visade en kartläggning av kreatörers inkomster från nya nätvänliga affärsmodeller, att 15 miljoner amerikaner tjänat närmare sex miljarder dollar under 2016 genom att förstå hur internet fungerar; att spridning och kopiering är positivt för en kreatör som vill nå sin publik!

Regeringen och upphovsrättslobbyn sätter käppar i hjulet för en kulturell revolution som sätter skaparen i fokus. 

Vi i Piratpartiet kämpar för en värld med maximal spridning av kultur och kunskap, där hindren för att skapa minimeras och människor uppmuntras att dela med sig av det som är betydelsefullt för dem. 

Magnus Andersson,
Partiledare för Piratpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela