Måndag 29 Nov
Stockholm

Svensk damhockey är i kris – nu krävs nytänk och kompetenta ledare!

Sophie Westlund
Sophie Westlund menar att svensk damhockey är illa ute och befinner sig i djup kris. Foto: Privat/TT

Sophie Westlund, fd hockespelare: "Kunskapen om hur man faktiskt spelar ishockey saknas i allt för hög utsträckning ute i klubbarna. Grundorsak: Det saknas kompetenta ledare."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är OS-tider och var svensk sitter bänkad framför sändningarna. Aldrig tidigare har damhockeyn fått så mycket uppmärksamhet i media som nu. Sverige är bra, men visst kan vi bli bättre! De som säger att svensk damhockey har gått framåt vet inte vad de talar om. Tiden har kommit ikapp. 

Vi har inte tagit medalj sedan 2007, det är elva år sedan – över ett decennium! Det är oroväckande och skrämmande. Vad beror detta på? Hur kommer det sig att andra nationer blir bättre och inte vi? De ekonomiska förutsättningar är inte bra, det vet vi, men nu är det hög tid att vi också vågar diskutera det sportsliga, vad som de facto händer på isen. 

Sverige har stått stilla i utvecklingen medan andra nationer tagit avsevärda steg framåt och gått om oss. Det handlar inte bara om hur hårt och mycket man tränar, det handlar om att träna rätt - och för att träna rätt behövs det kunskap om hur man gör, hur man faktiskt spelar ishockey. Den kunskapen saknas i allt för hög utsträckning ute i klubbarna, tyvärr. Grundorsak: det saknas kompetenta ledare.

Nyss avgångna förbundskapten Leif Boork fick mycket kritik under sina fyra år på posten. Jag anser att ”Boorken” gjorde helt rätt i vissa avseenden - han satte ner foten och visade att det är han som bestämmer. Han har plockat bort spelare som tidigare haft för mycket påverkan och makt över tränarna, men rent sportsligt har det tyvärr misslyckas ändå. Boork har gjort det han har kunnat med det material han haft och redan innan han tog över såg det inte bra ut. 

Nu finns en chans till att starta om och bygga vidare med en ny förbundskapten, den chansen hoppas jag man tar och förvaltar väl, men det räcker inte. Man måste också göra en ordentlig genomlysning på hur det ser ut i klubbarna.

En självklarhet för klubbarna som ännu inte genomförts är att rensa bort släktingar till spelare från avgörande funktioner som ledare. Idag råder en skrämmande brist på professionalism. Svensk damhockey behöver få in mer kompetenta människor som kan hockey. Vi måste ta tillvara på och skapa utrymme för våra inhemska talanger att växa, talang går inte bara att scouta utifrån, den måste också byggas inifrån. 

Nu behövs det nytänk för att vända denna sjunkande skuta.

Ingenting kommer att komma gratis, vi måste göra grundjobbet först! Vi är tyvärr inte bättre än så här just nu. Sverige kom näst sist i de Olympiska spelen – vi kan bättre! 

Svensk damhockey är illa ute och som jag ser det, det går inte att kalla nuläget för annat än en kris.

Sophie Westlund,
Fd damhockeyspelare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela