Människor fyndar varor i butik
Patrik Wincent menar att många shoppingmissbrukare har dålig självkänsla och behöver yttre saker för att känna sig accepterade. - Foto: TT/TT

Patrik Wincent, Lyxfällan: Reklam lurar oss till shoppingmissbruk

Patrik Wincent, Lyxfällan: "Ytlighet har blivit vår nya Gud och reklamen visar att vi kan köpa oss allt för att vara som alla andra. Den som har flest leksaker innan han dör vinner."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje dag hamnar 160 människor hos Kronofogden på grund av sms-lån. Det är cirka 58 000 personer per år. I ett samhälle som uppmuntrar materialism och där vi tycker att det är viktigt att följa den senaste modetrenden eller ha den hetaste tekniken, bilar, nya köket eller vad det nu kan vara, är shopping nyckeln till framgång och lycka, i alla fall utåt sett och i vår egen bild av oss själva. 

Varje dag blir vi matade av reklam, vare sig det är på nätet, tv, på annonstavlor på stan eller i tunnelbanan och bussen. Reklamen bygger såklart på bilden om att om vi köper produkten eller tjänsten så kommer det att förbättra våra liv. Och den vill få oss att tro att det kommer att förstärka vår självkänsla.

Vi blir pumpade med budskap som: Diamanter är en tjejs bästa vän, kläderna gör mannen, se alltid ditt bästa ut, du får vad du betalar för, shop 'til you drop, och så vidare. Vi pumpas med hur vi kan bli smalare, bättre, lyckligare, mer accepterade, mer hälsosamma, lyxigare, snyggare och så vidare. Och det värsta är att det fungerar. Det är bara att titta på vilka artiklar på Aftonbladet, Facebook etc. det klickas mest på. 

Ytlighet har blivit vår nya Gud och reklamen visar att vi kan köpa oss allt det där. För att vara som alla andra. Den som har flest leksaker innan han dör vinner.

Vissa som hamnar i ett shoppingmissbruk vill bara bli accepterade och vara en del i ett större sammanhang, men egentligen har många dålig självkänsla och behöver yttre saker för att de vill bli accepterade av alla runtomkring en, medan andra shoppar för att fly från sina känslor.

En studie från Stanford University har kommit fram till att det är ungefär lika många män och kvinnor som drabbas. Det uppskattas att cirka 5 procent av befolkningen i USA lider av tvångsmässigt köpande.

Buddhisterna brukar säga att ju mer vi äger – ju mer oro och kontroll behöver vi ha, och där vi blir mindre lyckliga. För många människor är shopping ett nöje och en fritidsaktivitet. För andra kan det vara ett beroende som nikotin, alkohol eller andra droger. Med andra ord, de som är beroende av shopping tycker att det är svårt eller ens omöjligt att sluta. Dessa är de tvångsmässiga shoppare vars liv är organiserade kring en mängd olika shoppingupplevelser.

”Köp, köp säger skylten i butiksfönstret. Varför, varför undrar alla oanvända saker i förrådet.” (Paul McCartney)

Ta en titt i ditt hem, gå en runda, kolla i lådor, i förrådet och i garderoben. Hur mycket av allt du ser behöver du egentligen? Alltså för att överleva? Hur många saker behöver du för att leva ett bra liv? 

Och då kommer följdfrågan: vad anser du vara ett bra liv? Hur ofta köper du saker på impuls? Hur många bra-att-ha-saker har du där hemma? Hur ofta köper du kläder som du aldrig eller knappt använder? 

Handlar du ibland saker bara för att du kan?

För att göra en förändring i vårt beteende behöver vi ändra en del saker. Dels hur vi lever våra liv, rent praktiskt, men även göra en inre resa, och titta på vem vi är och hur vi kan bygga vår självkänsla och uppskatta vårt egna värde. 

Ju mer vi fokuserar på det materiella, desto större hål kommer vi att gräva åt oss själva.

Patrik Wincent
Terapeut och programledare för Lyxfällan

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Köper du för mycket grejer?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.