Alexander Karim
Skådespelaren Alexander Karim skriver om internationella kvinnodagen. - Foto: TT

Alexander Karim: Ljuvliga och gudomliga – kvinnor är dumma i huvudet

Alexander Karim: "Genom att säga att kvinnor är fantastiska varelser med oanade kvalitéer, genom att göra dem omänskliga gör vi dem till något annat än vi. Alltså vi män."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är 8 mars. Det har börjat. Citaten. ”Kvinnans hela väsen är en hemlighet som bör bevaras” Orden tillskrivs Karen Blixen. Däri ligger tyngden. Sanningen. Internationella kvinnodagen

Som så många andra dagar av vikt är Facebook, Instagram och Twitter de primära festlokalerna för firandet. Det är så vi gör nu. Våra presenter är GIFar och memes med meningsfulla citat från kloka människor mot vackra digitala fondväggar. Idag får vi läsa om hur fantastiska kvinnor är. 

Dessa mödrar, fruar, systrar och väninnor. Hyllningskören kommer att tävla om vem som på vackraste sätt kan hylla Kvinnan som under en dag kommer höjas till Gudom. Men det stämmer inte. 

Kvinnor är dumma i huvudet. 

Kvinnor är snälla. Kvinnor är smarta. Kvinnor är fula. Kvinnor är långa. Kvinnor är småsinta. Kvinnor är omvårdande och försummande. Feta och smala. Arga och glada. Kloka och fullständigt korkade. Strategiska och odugliga. Vetgiriga och lata. Duktiga och värdelösa. Starka och svaga. 

Ja, kvinnor är, hör och häpna, precis som män.

Så varför tar jag upp något så självklart? Jo, för att det alldeles uppenbart inte är självklart. Hade det varit det så hade vi haft jämlikhet. Vi hade haft samma lön. Samma villkor. Lika mycket kläder på oss i reklamfilmerna. #Metoo hade varit #Notme. 

Genom att säga att kvinnor är fantastiska varelser med oanade kvalitéer, genom att göra dem omänskliga gör vi dem till något annat än vi. Alltså vi män. Och är de något annat så kan de behandlas därefter. Annorlunda. Vi skapar utrymmet för klyftan. Vi skapar förutsättningar för ojämlikhet. Trots våra goda intentioner skapar vi en osann bild av dessa systrar och mödrar. En bild som jag menar för oss längre ifrån varandra. Inte närmare. 

Nu kanske du tänker; ”hur kan det vara dåligt, vi säger ju bra saker om kvinnor?! Ja i alla fall idag. Jag hittade ju ett fantastiskt citat!” Ok, om jag säger att svarta människor är bäst i världen på sport, eller att dansa så kan man tänka att, jo, det är väl en komplimang. Men vad man även indirekt säger är att svarta människor är mindre bra på allt annat. 

Om jag säger att asiater är fantastiska på teknik så innebär ju det i förlängningen att de inte står ut i något annat område. Den enda grupp man inte tillskriver någon specifik färdighet blir snart bara vita män. Och vad innebär då det? Betyder det att de inte är bra på något? Eller är det så att man indirekt säger att de är bra på allt? 

Alltså genom att säga allt vad kvinnan är, genom att tillskriva henne en hel drös med smickrande och tämligen abstrakta tillgångar som tålamod och inre styrka, säger vi även att de kanske inte kan hantera ett stort regiuppdrag, eller leda ett bygge, eller styra ett land. Men de kommer med tålamod och inre styrka stötta sina män i deras uppdrag.

Nej, istället för att spendera dagen med att söka efter meningsfulla citat om kvinnans förträfflighet, borde vi bara säga att det är dags. Dags att sluta försöka göra henne till något hon inte är. Hon är inget Orakel, ingen Madonna, ingen Hora. Hon är inte klokare eller dummare. Hon är precis lika mångsidig och trög i skallen som alla vi andra. 

Så visst, jag kan fira 8 mars. Men inte som dagen då jag hyllar någon påhittad sagoprinsessa, utan som dagen då världen vaknade upp och insåg att kvinnor är och har alltid varit helt vanliga människor. Och deras väsen är ingen hemlighet. Då går vi framåt. Då kanske vi kan förändra något.

När vi blir lika. 

Alexander Karim,
Skådespelare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är kvinnor precis som män?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.