Moderata Studenter Uppsala
Moderata Studenter Uppsala, menar att könskvotering inte ökar jämställdhet i arbetslivet. - Foto: Privat

Moderata Studenter: Könskvotering – en orättvis särbehandling

Moderata Studenter: "Med könskvotering får man inget annat än innehållslös symbolpolitik som ser kön som en avgörande faktor för vad en människa kan åstadkomma."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Redan under tidigt 1900-tal noterades den första nationella kvinnodagen i USA och sedan 1977 firas den internationella kvinnodagen officiellt varje år den 8 mars för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors utsatthet världen över. Dagen började som ett stöd till kvinnlig rösträtt och har fram till idag utvecklats till något mycket mer än så. Frågor som är viktiga i Sverige idag är kvinnans ställning i Sverige och hur Sverige som nation arbetar för ökad jämställdhet. 

För att få ökad jämställdhet Sverige bör vi fortsätta ifrågasätta de strukturer och normer som begränsar människors frihet. Vi bör göra det mer lönsamt att gå från arbetslöshet till ett jobb för människor med små och vanliga inkomster. Oavsett kön, uppnås jämställdhet genom att respektera den individuella friheten, vilket betyder att du som individ får vara den du själv vill. 

Vi måste värna om friheten att vara som man vill, bli kär i vem man vill och klä sig hur man vill. Jämställdhet ska lägga människors frihet i fokus och ständigt arbeta emot all form av inskränkning på den individuella friheten. 

Ett ämne som berör många människor idag är könskvotering. Könskvotering är en särbehandling med målinriktad rekrytering av det underrepresenterade könet för att “rätta till oönskade skevheter i samhället”. Kvotering är enligt många politiker en bra lösning på ett problem vårt samhälle står inför. Det är inte sant. Att missgynna en grupp baserat på en irrelevant egenskap såsom kön väger inte på något vis upp för att andra gjort samma sak tidigare. 

Med könskvotering får man inget annat än innehållslös symbolpolitik, som ser kön som en avgörande faktor för vad en människa kan åstadkomma. När könskvotering sker i en styrelse, på en arbetsplats eller på en utbildning grundas det enbart på vad de har mellan benen och inte vad de besitter för kunskaper och meriter. Om vi vill att kunskap och meriter ska maximeras bör de också premieras. 

I vårt samhälle så bör man alltså, istället för att könskvotera, utgå ifrån vilka personer som innehar mest kunskap och maximal kompetens, inte vilket kön de identifierar sig med. Kvotering är inte bara en orättvis särbehandling, utan leder även till att de inkvoterade, framförallt kvinnor, får ännu större press på sig att prestera. För kvinnor eller människor runt dem kan misstanken på att kvinnorna är inkvoterade, och därmed inte förtjänta av den position de fått, öka. Denna typ av rekrytering skapar alltså en ökad misstanke gentemot kvinnor och deras kunskap. Könskvotering är i vår mening därför inte rätt medel att använda för att öka jämställdhet i arbetslivet.

Jämställdhet är en frihetsfråga. Vi moderater anser att alla människor har rätt att åtnjuta samma friheter oavsett kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Det är därför viktigt att vi ständigt arbetar för att minska diskriminering och skapa ett ännu mer jämställt Sverige. Jobb är en viktig del i arbetet mot jämställdhet. Vi behöver fler karriärmöjligheter i kvinnodominerade branscher och stärkta drivkrafter till jobb. Det gör vi inte genom att begränsa alternativen i välfärden, inte heller genom att kvotera in kvinnor på arbetsmarknaden eller in i styrelser. 

Det gör vi istället genom att se till att det alltid lönar sig att arbeta och genom att trygga rätten för alla kvinnor att delta i utbildning och arbetsliv. Sverige behöver sänka trösklarna till arbetsmarknaden genom att exempelvis gå vidare med skattelättnader på låga inkomster samtidigt som bidragssystemet stramas upp så att det blir mer lönsamt att jobba. 

Regeringens halvering av RUT-avdraget har drabbat kvinnor hårdare än män då möjligheterna att köpa tjänster till hushållet försämras. Vi vill istället att RUT-avdraget tredubblas, för att underlätta för kvinnors deltagande i arbetslivet. 

Vår ambition är att utöva en politik med konkreta förslag som verkar för att uppmärksamma och minska ojämställdhet och kvinnors utsatthet, inte bara på internationella kvinnodagen utan varje dag, hela året.

Moderata Studenter Uppsala, MST

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.