Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Moderaterna borde skämmas – har en antifeministisk politik"

- 08/03/2018, 15:15
Ulf Kristersson partiledardebatt Stockholm

Philip Botström menar att Moderaterna inte har någon jämställdhetspolitik att stoltsera med.

TT/TT

Philip Botström (SSU): "När ska Ulf Kristersson börja kalla sig feminist och när ska Moderaterna sluta prioritera skattesänkningar för rika män framför jämställdhet?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag på Internationella kvinnodagen den 8 mars vill jag ställa Ulf Kristersson till svars om jämställdheten. M-ledaren Ulf Kristersson vill inte ens kalla sig själv feminist och Moderaternas jämställdhetspolitik lyser med sin frånvaro. Samtidigt ifrågasätter MUF i ett antal artiklar varför Stefan Löfven kallar sig feminist. MUF borde istället för att komma med ihåliga anklagelser börja rannsaka sitt eget partis icke-befintliga jämställdhetspolitik. 

Sverige har varit ett historiskt föregångsland i jämställdhetsarbetet och fortsätter vara det. Men det är långt ifrån Moderaternas förtjänst. 

Faktum är att Moderaterna genom historien agerat bromskloss mot i stort sätt alla jämställdhetsreformer som stärkt kvinnors självbestämmande. Moderaterna motsatte sig särbeskattning på 1970-talet, var motståndare till abortlagstiftningen och även sexköpslagen. Ännu längre bak i tiden motsatte sig Moderaterna rösträtt för kvinnor. 

Sanningen är att Moderaterna varken historiskt eller i närtid har någon jämställdhetspolitik att stoltsera med. Senast de satt vid makten prioriterades skattesänkningar till rika män framför satsningar på välfärden, vilket vidgade lönegapet mellan män och kvinnor och försämrade kvinnors arbetsmiljö. De införde även vårdnadsbidraget som utestängde många utrikes födda kvinnor från arbetsmarknaden. Idag blockerar de steg mot ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen och på lokal nivå motsätter Moderaterna sig reformer som rätt till heltid. 

Moderater anklagar ofta oss socialdemokrater för att prioritera kvotering till bolagsstyrelser framför exempelvis hedersförtryck, trygghet i förorten och utrikes födda kvinnors sysselsättning. Det stämmer inte. 

Regeringen satsar 7 miljarder på polisen fram till 2020 och gör en särskild kraftsatsning på 1 miljard för att bekämpa hedersförtryck. Samtidigt skärper man straffen för sexualbrott och inför en samtyckeslag. Vad gör MUF för att lyfta frågan om hedersförtryck? SSU har till exempel lanserat en kampanj med förslag för att motverka hedersförtryck, den enda gången MUF nämner hedersförtryck är när de ska kritisera andra för att inte prata om det.

Vidare har regeringens extratjänster gett många utrikes födda en fot in på arbetsmarknaden och 135 miljoner avsattes i höstbudgeten bland annat för att fler utrikes födda kvinnor ska lära sig svenska snabbare. MUF vill göra tvärtom genom att kraftigt skära ner resurserna till integration och istället införa etableringslån. Hur blir jämställdheten bättre genom att skuldsätta nyanlända kvinnor och prioritera skattesänkningar för rika män framför satsningar på SFI? 

Socialdemokraterna tar också krafttag mot lönegapet mellan män och kvinnor. Rätt till heltid införs i många S-ledda kommuner och en tredje månad har reserverats i föräldraförsäkringen. Det är jämställdhetspolitik som på riktigt gör skillnad för kvinnors ekonomiska självständighet.

Tomma tunnor skramlar mest. MUF och Moderaterna saknar självinsikt om sin egen antifeministiska politik. Jag vill ställa en fråga till MUF: när ska Ulf Kristersson börja kalla sig feminist och när ska ni sluta prioritera skattesänkningar för rika män framför jämställdhet? 

Sverige och världens kvinnor förtjänar svar på det från en statsministerkandidat idag på 8 mars. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU