Fentanyl åtal, polisen
Cecilia Axelsson skriver att droger utvecklas och därför är det viktigt med information i skolor och till föräldrar som måste följa den utvecklingen. - Foto: Privat/TT/TT

Gustav Fridolin måste lyssna på oss missbrukare – det kan rädda liv

Cecilia Axelsson: "Som utbildningsminister borde Gustav Fridolin ta hjälp av oss som vet. I tidigt och förebyggande syfte, innan ytterligare två föräldrar tvingas begrava sitt 16-åriga barn."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

-Du har dödat honom!
Jag står i min bästa väns hall och plattar håret när samtalet kommer. Jag hör mannen i telefonen spotta ut orden. Han låter lika hatisk som jag själv kommer att känna mig, men i stunden försöker jag bara förstå vad han precis har sagt.

Det börjar ryka från plattången och håret luktar bränt. Telefonen ligger på byrån framför mig medan jag står paralyserad och tittar på den. Jag har precis avslutat samtalet efter att ha bett honom att aldrig mer ringa mig mer. Det är 2014 och jag har precis orsakat en annan människas död.

Idag är jag 29 år och har hunnit sitta i fängelse för narkotikaförsäljning, knarkat bort mitt företag, huset jag köpte och kärleken till den man jag köpte huset med. Jag har förlorat elva år av mitt liv, större delen av mina vänner och framförallt, mig själv. Jag varit drogfri i lite mer än åtta månader nu, men kommer aldrig ifrån det faktum att jag sålde fentanylplåster till mannen som inte längre lever.

Om jag hade haft mer kunskap om faran med narkotikaklassade läkemedel som fentanyl, hade jag låtit bli att sälja det då? Jag hör människor rättfärdiga sitt missbruk så som jag rättfärdigade mitt: genom att se det som ”bara” ett läkemedel. Om mannen vars blod är på mina händer hade blivit informerad i skolan, hade han då levt idag? Jag kommer aldrig få svar på det. 

Gustav Fridolin, lyssna på mig och andra missbrukare, låt våra röster höras. 
Vi är trots allt de som bäst vet hur det är möjligt att förändra ungdomarnas syn på legala nätdroger. Med narkotikaklassade läkemedel har en ny typ av drogmissbruk tagit över de mer traditionella drogerna. Få, såväl vuxna som barn, är insatta i hur mycket ett morfin- eller fentanylberoende skadar produktion av glädjehormonerna serotonin och dopamin. Hjärnan slutar till slut att producera hormonerna på egen hand. 

Droger, precis som allt annat, utvecklas och därför är det viktigt med information i skolor och till föräldrar som måste följa den utvecklingen. 

Förbud och kriminalisering är fina ord men inte den rätta vägen att gå. Sverige har näst högst antal narkotikarelaterade dödsfall inom EU. Därför har regeringen under en längre tid arbetat för att införa naloxonprogram för att minska dödsfallen. Socialminister Annika Strandhäll jublar över naloxon, ett läkemedel som kan häva överdoser och enligt henne verkar vara svaret på alla problem.
Men frågan är om ett motgift på något sätt påverkar användandet. Att det som idag enbart är sjukhuspersonal som har tillgång gör dessutom vägen från överdosen till naloxon alldeles för långt.

Som utbildningsminister borde Gustav Fridolin ta hjälp av oss som vet. I tidigt och förebyggande syfte, innan ytterligare två föräldrar tvingas begrava sitt 16-åriga barn.

Ge ungdomarna den kunskap jag inte fick för femton år sedan. 
Det hade kunnat rädda liv.

Cecilia Axelsson,
prisonbeauty.blogg.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.