Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SDU: Stoppa ungdomsbrottsligheten – sänk straffåldern till 13 år

Polis visar handboja

Emil Eneblad menar att barn i 13 års åldern är gamla nog för att ta ansvar för sina kriminella handlingar.

Privat/TT

Debatt | 14/03/2018 14:38

Emil Eneblad: "Vi ungsvenskar föreslår att åldern när man blir straffmyndig ska sänkas från 15 år till 13 år. Är man gammal nog att begå brottet – så är man gammal nog för att ta straffet."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ungdomsbrottsligheten blir för varje dag ett allt större problem i Sverige. Vi hör nästan var dag om hur allt yngre barn begår allt grövre brott. Ungdomar yngre än 15 år rekryteras som målvakter av de kriminella ligorna och kan på grund av sin ålder inte straffas för brotten de begår. 

Varje år läggs flertalet mord, misshandelsfall och våldtäkter ner, bara för att förövaren inte var straffmyndig. Därför bör vi sänka straffåldern från 15 år till 13 år.

Vi har enligt polisen idag över 60 så kallade problemområden fyllda med över 200 olika kriminella nätverk. Områden där polisen har delvis eller helt tappat kontrollen. Områden som styrs av kriminella ligor och gäng som ligger i krig mot varandra och rättsapparaten. Gängkulturen fäster sig i rask takt i dessa områden och de som lättast fastnar i brottsligheten är ungdomar. 

Ej straffmyndiga ungdomar kan idag sälja narkotika och stjäla så gott som ostraffat. Trenden är tydlig, antalet kriminella ungdomar växer och myndigheterna som finns till för att tackla detta har inte de resurser eller befogenheter som behövs. När narkotika säljs öppet på svenska skolor har det gått ett steg för långt.

Barn är utmärkta målvakter för dessa nätverk. En brottsling som inte kan straffas är den bästa brottslingen. Vi ungsvenskar föreslår därför att åldern när man blir straffmyndig ska sänkas från 15 år till 13 år. Är man gammal nog att begå brottet – så är man gammal nog för att ta straffet. Att sänka åldern då man blir straffmyndig skulle skrämma bort de allra yngsta från livet som kriminell och på så sätt skydda de mest lättpåverkade mot den mycket skadliga gängkulturen.

Man kan förvisso hävda att barn i 13 års åldern inte är gamla nog för att ta ansvar för sina handlingar. Att dessa barn saknat vägledning i livet och hamnat på fel spår. Att de på något sätt skulle vara omedvetna om att deras handlingar är brottsliga. Detta är fel. 

Jag var själv i den åldern för inte så många år sedan. Det skämtades flitigt bland mina klasskamrater om hur de skulle passa på att begå brott innan de fyllde 15, innan de fick ta konsekvenser. Många av dessa brott som mina klasskamrater begick, bland annat misshandel och skadegörelse, kunde undvikts om deras handlingar vore straffbara – de hade inte vågat. Bara tanken på att dömas till ungdomsvård eller samhällstjänst hade avskräckt dem.

Det är ytterst viktigt att barn skyddas från kriminalitet. Barn som döms för grova brott skulle, om straffåldern sänktes till 13, få en tidig skilsmässa från de kriminella. Enligt brottsförebyggande rådet (BRÅ) så är största orsaken till ungdomsbrottslighet en dålig miljö, följt av koncentrationsproblem. Därför är det viktigt att kriminalvården snabbt och effektivt, men ändå med den varsamhet som krävs, omhändertar dessa ungdomar.  

Straffet bör även anpassas efter individen, med rehabilitering som första prioritet. Det är extra viktigt att de barn som döms blir fungerande medborgare när de avtjänat sitt straff. Samt att de får den utbildning de behöver för att senare gå vidare med livet under tiden som de avtjänar det straff de dömts till.

Det är helt orimligt att kriminella ungdomar som är medvetna om sina handlingar går ostraffade. Det är fruktansvärt att det är möjligt för den organiserade brottsligheten att utnyttja våra barn till sin kriminella verksamhet, och det är dags att göra upp med ungdomsbrottsligheten en gång för alla.  

Emil Eneblad,
Ungsvenskarna SDU

Ska vi sänka straffåldern till 13 år?