Hanif Bali riksdagen
Andreas Magnusson skriver om Hanif Balis agerande i sociala medier. - Foto: Judith Pedersén/TT

Andreas Magnusson: Vem stoppar Hanif Balis attacker i sociala medier?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I torsdags var jag inbjuden som gäst till debattprogrammet Opinion Live. Det skulle debatteras skolfrågor. Eftersom jag har arbetat som lärare i 17 år, driver skolutvecklingsarbete inom Göteborgs stad och har skrivit åtskilliga debattexter om skolan så ansågs jag vara en lämplig gäst. Det blev en ganska trevlig debatt även om min taltid begränsades till lite drygt trettio sekunder.

En person som tittade på programmet var den moderata partistyrelseledamoten Hanif Bali. I ett långt inlägg på Facebook och ett aningen kortare på Twitter uttrycker han nu sin upprördhet. I inläggen bifogas en skärmdump på mitt ansikte så att uthängningen ska få maximal effekt.

Vad är det då Hanif Bali upprörs över? Är det någonting jag har sagt? Delar han inte min syn på skolfrågor?

Nej då. Hanif Bali är upprörd över att oberoende SVT har bjudit in en ”rikskänd vänsterdebattör som skriver ren smutskastning på den lögnaktiga klickfarmarbloggen Magasinet Paragraf”. Han är också upprörd över att jag titulerats som lärare i tv-rutan.

Eftersom jag genom åren har röstat både borgerligt och till vänster så har jag lite svårt att känna igen mig i epitetet vänsterdebattör. Jag har också svårt att förstå Balis avslutande ord till SVT: ”Nästan så att man tror att ni har gått kurs hos svenska  islamister”.

Är det islamism att kalla en legitimerad lärare med 17 års arbetslivserfarenhet för lärare? Det är svårt att hänga med i tankegången.

Vari består min vänsterextrema gärning? Två saker. Förutom att vara lärare så är jag fast krönikör på Sveriges största kriminal- och rättsmagasin tillsammans med bland annat advokaten Peter Althin, professor Mårten Schultz och några till. För det andra har jag skrivit en del texter för DN kultur.

Men Paragraf är ett antirasistiskt magasin och vi är därför, liksom DN, illa omtyckta av Sverigedemokrater och deras meningsfränder. Bland dem är Hanif Bali extra populär.

Själv håller jag mina fredagslektioner som vanligt medan diskussionen om mig pågår på Balis Facebooksida. Läsarna ondgör sig över att SVT är kommunistiskt, de beskriver hur ful jag är och att det är skrämmande att jag får jobba som lärare. Många inlägg handlar just om mitt utseende. Jag behöver en kam. Jag behöver duscha. Flera personer fabulerar kring att jag sitter inne som livstidsdömd för mord men nu har fått frigång för tv-debatten. Inget inlägg tycks handla om skolfrågor.

Mina vänner och min familj blir illa berörda. De tycker att hatet på Balis sida är obehagligt. Det tycker jag också.

Kollegan som är partikamrat med Bali och satt i Riksdagen under förra mandatperioden skakar bara på huvudet i personalrummet och försöker stötta mig med några ord. Vi delar många värderingar och tänker ofta lika kring skolfrågor. Det är fint att veta att alla moderater inte har hatet som drivkraft.

Högerextrem media hakar på Balis utfall på sociala medier. Det är svårt för en heltidsarbetande lärare att värja sig mot hatarmén. Jag har liksom, till skillnad från många av dem, ett jobb att sköta.

Jag undrar hur listan ser ut. Över dem som Hanif Bali anser inte ska få yttra sig i det offentliga rummet. Mitt namn är uppenbarligen nedskrivet. Och jag gissar att det gäller alla som någonsin yttrat sig positivt om invandring.

Ulf Kristersson önskade sig ett vuxnare samtal när han tillträdde som partiledare. Jag förstår inte hur diskussioner om lärares frisyrer eller pratet om att göra inskränkningar i den grundlagsskyddade yttrandefriheten rimmar med denna önskan.

Hanif Bali har med moderatledningens goda minne kunnat agera som en obstinat tonåring på sociala medier. På det sättet är det kanske inte särskilt konstigt att han nu också vill bråka med läraren. Det kan tyckas harmlöst med en trettioåring som beter sig som en 13-åring men det har funnits skäl för partiledningen att sätta ner foten tidigare.

Profeten Mohammed har beskrivits som en pedofil ökenkrigare, ensamkommande flyktingbarn har beskrivits som ”barnlajvare”. Vänsterkvinnor har kallats för batikhäxor. Meningsmotståndare har kallats för idioter. Svenska Dagbladet har kallats för mongo-SVD. Ensamkommande har uppmanats att ”strejka ihjäl sig”.

Nu visar det sig att Bali har twittrat vidare en mejlkonversation mellan UD och journalisten Patrik Oksanen, vilket kan hota rikets säkerhet. I jämförelse med det är ett personligt hatdrev mot en svensk gymnasielärare bara en detalj i Balis extremistiska CV.

Andreas Magnusson,
Lärare och krönikör

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.