Biförare knyter näven
Marcus Birro menar att människor lever på gränsen till ursinne överallt. - Foto: Privat/TT

Marcus Birro: Sverige – ett land av lydiga och duktiga idioter

Marcus Birro: "Hela stan kryllar av droger, av sprit, av snedtändning, av hat. Hatet är som en elektrisk storm. Hatet ryms överallt."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi är ett land av lydiga och duktiga idioter. Tyvärr gör vi allting i flock. Vi hatar och älskar i flock. Vi följer med strömmen. Vi går dit de andra går. Även om vi innerst inne vet eller känner att det massan gör är fel, så håller vi heller käften än tar ton. Vi sväljer vår stolthet tusen gånger om. Vi håller käften.

Men allt detta kommer med ett högt pris. Självrespekten urholkas. Vi märker det knappt men allt mörker vi köper, all idioti vi sväljer, stiger som en tyst rök inom oss. Människor lever på gränsen till ursinne överallt. Det krävs bara en liten, lite gnista för att tända eld på den här snustorra åkern som är Sverige. 

Jag minns Paris 1995. Det var min andra gången där och jag hatade stan lika mycket då som första gången. Det enda bra med Paris är Marcel Prousts grav.

Hur som helst. Det hade varit kravaller i förorterna det året och man märkte det. Herregud vad man märkte det. Det räckte att ta tunnelbana två hållplatser för att känna stanken av hat och konfrontation som vibrerade mellan människor i vagnarna.

Ibland kan jag känna liknande stämningar i Stockholm. Jag var med barnen på McDonalds igår. Några högljudda knarkare kommer in. Det är inget större fel på dem, men de skrämmer barnen och en ur personalen går fram och ber dem gå ut vilket de gör efter ett bra tag av påtända gapskrik och några taffliga ackord på en trasig gitarr från en av dem.

Givetvis ska en förbipasserande berätta för McDonalds-killen att han har en vidrig människosyn som ber en uteliggare lämna restaurangen och givetvis accelerera allting så till den grad att de börjar puckla på varandra och det snackas om att ringa polisen. Vi går därifrån, fort. Barnen är rädda.

På Götgatan, på andra sidan går ett ungdomsgäng runt och skriker och bankar i väggarna och skrämmer gamla tanter. Ingen gör något. Ingen säger ett skit. 

Vi är som barn som gått vilse i skogen och visslar i mörkret. 

Hela stan kryllar av droger, av sprit, av snedtändning, av hat. Hatet är som en elektrisk storm. Hatet ryms överallt. Nästan alla hatar. Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men det känns som om vi anstränger oss väldigt mycket för att förvandla oss till annat än det vi är, medmänniskor, syskon och varandras spegelbilder. 

Vi har gjort oss av med Gud. Den skiten är för medeltiden. Vi behöver ingen. Vi klarar oss fint. Vi är meningen med allt. Vi är som en fotbollsmatch utan domare. 

Nej, jag är inte rädd men jag känner att många är det. Jag tar den rädslan på allvar. Jag förstår dem som säger att de inte känner igen sitt land, sin stad, sin del av världen längre. Jag kan förstå dem. Och jag tror vi behöver lyssna på dem.

Men riktigt mållös blir jag inte förrän barnen besviket ser reklamen för Smartare än en femteklassare…

Det är ju ny programledare, utbrister dottern besviket, var är Lasse Kronér?
Han fick sparken, svarar jag.
Varför det frågar dottern.
Öh...säger jag. Han blev...ehh...friad…ifrån…eller…han gjorde inget fel någonstans men kunde ändå inte….alltså…

Högt och lågt, tystnad och feghet. 

Det är många som kommer ha mycket att skämmas för när historiens bok ska skrivas en vacker dag.

Marcus Birro,
Författare

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.