Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Markus Östros: Zlatan – från kung till katastrof

- 19/03/2018, 15:31 -
Zlatan vid invigningen av padelcenter

Markus Östros menar att kritikerna inte förstår hur Zlatan är uppbyggd som spelare

Privat/TT

Markus Östros: "Zlatan har fått kritik under hela sin karriär. Han tar ner spelets tempo eftersom han inte är den snabbaste spelaren. Men det ska han heller inte vara med en längd på 195 cm och en vikt på 95 kg."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Zlatan är slut! Eller ska jag skriva zlut?" Så här skriver och tycker många på sociala medier.
Jag är inte en av dem.

Den 20 april 2017 spelade Manchester United mot Anderlecht i Europa League-kvartsfinal. En duell i slutet av matchen gjorde att Zlatan Ibrahimovic karriär befarades vara i fara. En korsbandsskada i både främre och bakre korsbandet. Men Zlatan hade en sak klar för sig, han skulle tillbaka, starkare än någonsin.

Sju månader senare, den 18 november 2017 fick Zlatan göra ett inhopp i Premier League-matchen mot Newcastle. En stor glädje för oss svenska supportrar fram för allt. Kanske skulle vi kunna se en Zlatan i sommarens VM? En ringrostig 36-årig anfallare gjorde ett imponerande inhopp, för att ha varit borta i mer än ett halvår. Efter matchen sa han att ”Lejon återhämtar sig inte som människor”. Något som han hade sagt en längre tid, under hela sin skadetid.

Inför säsongen 2017/18 värvade Manchester United anfallaren Romelu Lukaku, en spelare som värvades för att ersätta svensken. Det är en del av kritiken Zlatan har fått sen han kom tillbaka den 18 november. Hans samarbete med Lukaku har inte fungerat ”prima”, som många tycker att det ska göra. 

Annan kritik som Zlatan faktiskt har fått under hela sin karriär är att han tar ner spelets tempo. Kritik som förvisso är rätt på ett sätt, då han inte är den snabbaste spelaren. Men det ska han inte vara heller med en längd på 195 cm och en vikt på 95 kg.

Den 30 december 2017, drygt en månad efter hans comeback meddelade tränaren, José Mourinho att svensken skulle bli borta en månad för att bygga upp knäet.

Nu har det gått drygt två månader sedan det uttalandet och Zlatan har fortfarande inte kommit tillbaka till planen. Det var först i februari som han började träna med A- laget. Nu är det inte lika mycket intresse kring hans ”nya” comeback. Många kritiserar hans insatser sen han kom tillbaka. 

Men förstår de verkligen hur Zlatan är uppbyggd som spelare? Han är inte den som ska springa 50 mil per match, han ska leverera fina passningar, fina mål och vara delaktig i spelet och det har han absolut varit.

Kommer han tillbaka till den absoluta världstoppen? 

Det är Zlatan. Såklart han gör.

Markus Östros,
Student TheZlatan1000