Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Marcus Birro: Aftonbladets hyckleri – saknar självrannsakan

- 19/03/2018, 15:32 -

Denna text är hämtad från bloggen Marcus Birro Blogg.

Åsa Lindeborg Aftonbladet Kultur

Marcus Birro skriver om den brutala råhet som präglar svensk offentlighet.

Privat/TT

Marcus Birro: "Hade jag suttit i förarsätet under ett drev mot en människa och denna människa tar sitt liv hade inte min första text efter det handlat om att granskningen jag ägnat mig åt var korrekt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte ofta jag citerar Tomas Ledin. Men för nåt år sedan hade han en grej som han döpte till Våga Vägra Vinter. Men hur gör man det ett år där vintern gastkramar landet i slutet av mars.
Herregud, det är snart påsk. Den här skiten kommer vi få dras med till Valborg.


Det är med förfäran jag läser att teaterchefen Benny Fredriksson tagit sitt eget liv.

Han var för några månader sedan ett av offren för den flodvåg av hat och avsky som också är en följd av #Metoo. Särskilt Aftonbladet, som själva i sin redaktion hyst flera män som pekats ut under hösten, försökte rikta sökljuset bort från tidningen och slog hårt och länge på alla trummor. Det är nog ingen större chansning att det drevet mot honom spelat in i hans beslut att ta sitt liv.

Manar då detta till eftertanke? Ägnar gammelmedia sig överhuvudtaget åt självrannsakan? Kan det vara så att en del av hetsen, en del det vidriga drevet var oskäligt, vidrigt, direkt livsfarligt?

Aftonbladet anser inte (i en artikel signerad kulturchef Åsa Linderborg)  att tidningen gjort något fel i granskningen av Fredriksson. Inte ens det faktum att han tagit livet av sig själv kan ändra det faktum att den så kallat "goda sidan" anser sig ha moraliskt rätt att bete sig hur svinaktigt som helst när det gäller något de fått upp vittringen efter.

Det är vedervärdigt att se hur deras metoder inte skyr några medel. I deras värld är kampen en kamp mellan ont och gott, mellan ljus och mörker och då spelar det ingen roll vilka medel som avvänds. En medmänniska har tagit sitt liv. Orsakerna kan variera, vi vet inte allt.

Men vi vet att när den goda sidan får upp vittringen skyr de inga medel. Den goda sidan är en medial bödel. Ingenting annat. Det blir bara värre. Tänk om det varit alternativ media som drivit en liknande kampanj och tänk om en kvinna därför tagit sitt liv. Då kan ni räkna med att det låtit lite annorlunda.

Etablerad media för flera krig mot plattformar, personer och sammanhang som de anser har "fel värdegrund". De är väldigt bra på att ankIaga andra för saker man själv ägnar sig åt. Den felaktiga värdegrund som de anklagar andra för, är en hörsten i deras eget bygge. Det är onekligen ett hyckleri som stinker.

I grund och botten är även detta krig ett krig om pengar och makt. Etablerad media tappar sin makt på daglig basis. Att därför angripa och förtala sina utmanare är naturligtvis ett effektivt sätt att misskreditera sina fiender. Att hävda att all medial demorkati utgår från etablerad media och kleta "fake news" i pannan på resten, är ett desperat sätt att klänga sig fast vid makten.

Jag har tidigare efterfrågat några gram självrannsakan hos etablerad media. Men jag saknar den fullständigt. Också den här gången. Det är faktiskt anmärkningsvärt och direkt motbjudande att ingen tycks mana till förlåtelse, eftertanke, ursäkt och korrigering efter att en människa som drivits ner för etablerad medias förbannade bygata, tagit sitt liv.

Som jag skrev. Vi vet inte allt om detta. Men hade jag suttit i förarsätet under ett drev mot en människa och denna människa tar sitt liv hade inte min första text efter det handlat om att granskningen jag ägnat mig åt var korrekt.

Detta är ett fruktansvärt resultat av den brutala råhet som präglar svensk offentlighet just nu. Det är också ett i raden av nederlag och misslyckanden för etablerad media.

Etablerad media, som gärna ankalagr andra för fula grepp och tasksparkar, saknar tyvärr fortfarande helt självrannsakan. Det är en stor skam.

Marcus Birro,
Författare

Vill du också få ut din röst?