Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Länsstyrelsens skyddsjakt på varg – inget annat än djurplågeri

- 20/03/2018, 13:51 -
Varg

Skribenterna kritiserar metoderna för skyddsjakt på varg

TT/Privat/Privat/Privat

Marlen Fuglsang: "Jag ser det som mycket allvarligt att ge ut fel information till svenska folket, när vargarna i själva verket bara försvarar sitt revir och inget annat."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under hösten 2017 beslutade länsstyrelsen i Värmland om skyddsjakt på varg i Rackstads vargrevir. Skogsägaren och jakträttsinnehavaren Bertil Forsberg ville skjuta bort hela familjegruppen bestående av två föräldradjur och sju valpar som lever på hans jaktmarker. Han krävde att hela familjegruppen skulle skjutas bort på grund av upprepade hundattacker.

i tidningen ATL berättade han att "Vargarna i reviret ser våra hundar som föda". Det stämmer verkligen inte. Det här är ren skrämselpropaganda. Vargarna försvara enbart sitt revir mot inkräktare. Vargarna har inte hund som stapelföda. Dessutom har aldrig vargar attackerat kopplade hundar i Sverige.

Att vargarna ser hunden som en inkräktande varg är nedärvt beteende. Det går inte att "skjuta bort" ett naturligt agerande. Vi måste samexistera och då krävs det förändringar i regelverket kring löshundsjakten i Sverige. 

Jag ser det som mycket  allvarligt att ge ut fel information till svenska folket för att få sin vilja igenom, när vargarna i själva verket bara försvarar sitt revir och inget annat. Det handlar nog mer om att vissa vill slippa konkurrensen om bytesdjuret älgen, och att de vill bedriva löshundsjakt på sina jaktmarker ostörda från varg. 

Värmlands länsstyrelse tog ytterligare ett eget initiativ till en tredje skyddsjakt. Ytterligare två valpar dog under hösten. Familjegruppen förlorade alltså fyra av sina valpar, vargar sörjer sina förlorade flockmedlemmar mycket. Vargarna traumatiseras av förlusten av sina flockmedlemmar och självklart även på grund av jakten som de utsattes för gång på gång under hösten. Det är rent djurplågeri

I mars har nu återigen skyddsjakt begärts på samma familjegrupp i Rackstads vargrevir då en hund har dödats. Nu återstår det bara två föräldradjur och tre valpar på bland annat på hans jaktmarker, av de tidigare nio vargarna i familjegruppen. Vargarna ska inte behöva plikta med sina liv på grund av att en hund kommer lös när det råder koppeltvång. De vilda djuren behöver hushålla med sin energi för att klara vinterförhållandena de lever i. 

Länsstyrelsen skriver i beslutet följande: "Syfte med jakten är att förebygga problematik med angrepp på jakthundar under kommande jaktsäsong, genom att ge möjlighet att upplösa den aktuella reviret".

Det blir absurt att länsstyrelsen uppger i sina syften med jakten att det är en förebyggande åtgärd för att underlätta löshundsjakten framöver. Sen när blev löshundsjakten första prioritet på bekostnad på våra rödlistades vargars rätt att leva i fred i våra svenska skogar? 

Hur ska jägarna kunna skilja på vilka vargar som är valpar och vilka som är föräldradjuren? Det är omöjligt. Jägarna vet inte vilka vargar det skjuter utan de skjuter troligen första bästa varg som har oturen att passera, det kan vara en vandringsvarg eller en varg från kringliggande vargrevir som dödas istället. Sanningen om vilken varg det är som har dödats uppdagas först på obduktionsbordet. 

Licensjakten som är en troféjakt på varg är dels till för att öka acceptansen för varg, men den effekten har helt uteblivit då forskare tydligt sagt i år att den illegala jakten har ökat i landet. Många länsstyrelser fortsätter dessutom i allt högre takt bevilja ett stort antal skyddsjakter på varg runt om i landet, många gånger utan att ens veta vilken individ det är. 

Det går inte att skjuta bort det vissa kallar för ett "problem" för det fylls snabbt på med nya vargar. Ska samtliga vargar alltid skjutas bort med hjälp av våra länsstyrelser på olika jaktmarker, för att vissa önskar ha vargfritt där? Vi kan inte låta en minoritet som jägarna är på några procent av Sveriges befolkning styra om våra rödlistade vargar ska få leva i de svenska skogarna. Majoriteten av svenska folket vill att vi hyser varg och det säger även lagstiftningen, oavsett vad vissa inom jägarkåren tycker.

När blev det rätt att bedriva jakt under parningssäsongen för både varg och lodjur, samt stressa övriga vilda djur denna årstid? När blev det rätt att skjuta bort föräldradjuren till valparna på flocklevande rödlistade vargar, med syfte att upplösa hela reviret? All forskning visar att problem ökar om man skjuter sönder familjegrupperna, trots alla fakta fortsätter våra länsstyrelser i varglänen med att ta dessa dåligt underbyggda beslut. 

Är jakträttsinnehavarnas krav viktigare än de rödlistade rovdjurens rätt att få leva i våra skogar? 

Marlen Fuglsang, 
Medlem i nätverket Lo och Varg

Peter W Eriksson,
Regionsansvarig i Svenska Rovdjursföreningen

Håkan Olausson, 
Jakträttsinnehavare

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med artikelförfattaren?