Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna: Exponeringsförbud ingen lösning – låt snuset synas!

Svenskt snus

Det finns större problem än att hindra människor från att snusa, menar Lars Hjälmered och Christofer Fjellner

Privat/TT/Privat

Debatt | 20/03/2018 09:52

Lars Hjälmered (M) och Christofer Fjellner (M): "Istället för att jaga snusare borde regeringen ägna sig åt mer brådskande frågor relaterade till tobak, som hur smugglingen av cigaretter ska minska."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tobakspolitiken är ett kontroversiellt område. Men det betyder inte att den ska präglas av principlöshet. Tvärtom är det viktigt att politiken inom ett område som bokstavligt talat handlar om liv och död bygger på fakta och kunskap. Tyvärr väljer regeringen i sitt nya förslag till tobakslag att sätta symbolpolitik framför en seriös lagstiftning som gynnar folkhälsan när de väljer att attackera snuset. 

Detta blir särskilt tydligt när det kommer till regleringen av snus och försäljningen av tobak online. Men i stället för att jaga snusare borde regeringen ägna sig åt mer brådskande frågor relaterade till tobak, som hur smugglingen av cigaretter ska minska.

Det finns nog ingen regering som talat lika mycket om folkhälsan som den nuvarande. Men när tobakslagstiftningen ses över och regeringen har möjlighet att göra skillnad på riktigt väljer den alltså att klämma åt snuset lika hårt som cigaretter. Det visar med all önskvärd tydlighet att talet om folkhälsa stannar vid just tal.

I ett hälsoperspektiv är det såklart bäst att inte använda några tobaksprodukter alls. Men i jämförelse med cigaretter är snus 95–99 procent mindre farligt. Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa och det beror inte på att svenskar använder mindre tobaksprodukter än andra, utan på att de flesta svenskar föredrar snus framför cigaretter. Snus fungerar helt enkelt som ett mindre farligt alternativ till cigaretter och är en stor anledning till att Sverige har EU:s lägsta andel rökare, runt fem procent.

Därför är regerings förslag att införa ett så kallat exponeringsförbud för snusdosor i onlinebutiker märkligt och tveksamt. Förslaget innebär även att handlare som inte är verksamma online ska tvingas bygga om och flytta snuskylen bakom kassan så att kunden inte ska kunna plocka sin dosa själv. 

Det är ett uppenbart bevis på att att förbud tillåts trumfa folkhälsan som ledstjärnor i regeringens tobakspolitik. Någon annan rimlig förklaring finns inte till att regeringen behandlar snus på samma sätt som cigaretter, trots att det är direkt kontraproduktivt ur ett folkhälsoperspektiv.

Att förbjuda eller avsevärt försvåra för vissa lagliga produkter att säljas på nätet är dessutom helt fel väg att gå. Onlinehandel är idag en självklar del av näringslivet och för många konsumenter. För Moderaterna är det självklart att försäljning på nätet ska vara tillåtet för produkter som snus.

I stället för att lägga kraft på att hindra människor att snusa tycker vi moderater att det finns större problem relaterade till tobak. Ett exempel är alla de smuggelcigaretter som idag säljs på den svenska marknaden. Resurserna är knappa och politik handlar om prioriteringar. Moderaterna vill ge tullen 550 miljoner mer än vad regeringen förslår – det innebär att tullen kan stärkas på riktigt och ambitionsnivån för verksamheten kan höjas. 

Det tycker vi är en bättre och mer relevant prioritering än att jaga svenska snusare, försvåra nätförsäljningen och på kuppen orsaka sämre folkhälsa.

Lars Hjälmered (M)
Näringspolitisk talesperson

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

Håller du med?