Svenskt snus
Det finns större problem än att hindra människor från att snusa, menar Lars Hjälmered och Christofer Fjellner - Foto: Privat/TT/Privat

Moderaterna: Exponeringsförbud ingen lösning – låt snuset synas!

Lars Hjälmered (M) och Christofer Fjellner (M): "Istället för att jaga snusare borde regeringen ägna sig åt mer brådskande frågor relaterade till tobak, som hur smugglingen av cigaretter ska minska."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tobakspolitiken är ett kontroversiellt område. Men det betyder inte att den ska präglas av principlöshet. Tvärtom är det viktigt att politiken inom ett område som bokstavligt talat handlar om liv och död bygger på fakta och kunskap. Tyvärr väljer regeringen i sitt nya förslag till tobakslag att sätta symbolpolitik framför en seriös lagstiftning som gynnar folkhälsan när de väljer att attackera snuset. 

Detta blir särskilt tydligt när det kommer till regleringen av snus och försäljningen av tobak online. Men i stället för att jaga snusare borde regeringen ägna sig åt mer brådskande frågor relaterade till tobak, som hur smugglingen av cigaretter ska minska.

Det finns nog ingen regering som talat lika mycket om folkhälsan som den nuvarande. Men när tobakslagstiftningen ses över och regeringen har möjlighet att göra skillnad på riktigt väljer den alltså att klämma åt snuset lika hårt som cigaretter. Det visar med all önskvärd tydlighet att talet om folkhälsa stannar vid just tal.

I ett hälsoperspektiv är det såklart bäst att inte använda några tobaksprodukter alls. Men i jämförelse med cigaretter är snus 95–99 procent mindre farligt. Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa och det beror inte på att svenskar använder mindre tobaksprodukter än andra, utan på att de flesta svenskar föredrar snus framför cigaretter. Snus fungerar helt enkelt som ett mindre farligt alternativ till cigaretter och är en stor anledning till att Sverige har EU:s lägsta andel rökare, runt fem procent.

Därför är regerings förslag att införa ett så kallat exponeringsförbud för snusdosor i onlinebutiker märkligt och tveksamt. Förslaget innebär även att handlare som inte är verksamma online ska tvingas bygga om och flytta snuskylen bakom kassan så att kunden inte ska kunna plocka sin dosa själv. 

Det är ett uppenbart bevis på att att förbud tillåts trumfa folkhälsan som ledstjärnor i regeringens tobakspolitik. Någon annan rimlig förklaring finns inte till att regeringen behandlar snus på samma sätt som cigaretter, trots att det är direkt kontraproduktivt ur ett folkhälsoperspektiv.

Att förbjuda eller avsevärt försvåra för vissa lagliga produkter att säljas på nätet är dessutom helt fel väg att gå. Onlinehandel är idag en självklar del av näringslivet och för många konsumenter. För Moderaterna är det självklart att försäljning på nätet ska vara tillåtet för produkter som snus.

I stället för att lägga kraft på att hindra människor att snusa tycker vi moderater att det finns större problem relaterade till tobak. Ett exempel är alla de smuggelcigaretter som idag säljs på den svenska marknaden. Resurserna är knappa och politik handlar om prioriteringar. Moderaterna vill ge tullen 550 miljoner mer än vad regeringen förslår – det innebär att tullen kan stärkas på riktigt och ambitionsnivån för verksamheten kan höjas. 

Det tycker vi är en bättre och mer relevant prioritering än att jaga svenska snusare, försvåra nätförsäljningen och på kuppen orsaka sämre folkhälsa.

Lars Hjälmered (M)
Näringspolitisk talesperson

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.