Fredag 23 Apr
Stockholm

"Vansinnigt Försäkringskassan – ni sparkar på de som redan ligger"

Försäkringskassans app
Susanna Haavasoja menar att Försäkringskassan inte tar hänsyn till några omständigheter alls. Foto: Privat/TT

Susanna Haavasoja: "För en månad sen hade jag kunnat dö. Jag har alltid gjort rätt för mig och jobbat hårt. Tydligen räckte inte det. ​Samhället stöttar bevisligen inte de svaga."

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag anser mig vara en människa som alltid har gjort rätt för mig. Jag har arbetat större delen av mitt liv med att ta hand om andra. Innan min föräldraledighet hade jag ett välbetalt jobb. Idag är jag en ensamstående mamma till två barn. 

Jag är också gastric bypass-opererad sedan 2009, men med komplikationer. Bara året efter började problemen. Jag har trots detta bara haft kortare perioder med sjukskrivning. Jag har inte gett upp och kämpat på. Men under min föräldraledighet märkte jag att något inte stämde. Jag blev sakta men säkert sämre. Undernärd och på min sons första födelsedag får jag ringa ambulansen på grund av extrem buksmärta med kramper. Ett brustet magsår visar det sig. 

Jag valde då att inte avbryta min föräldraledighet för att jag vet att Försäkringskassan är krångliga och min ekonomi var skör nog som det var. Efter medicinering verkade allt bra och jag var inlagd en vecka. Komplikationer uppstår och en dryg vecka senare opereras jag återigen, akut. 

Jag skickar ett sms till mina nära och kära för att berätta hur viktiga de är. Förbereder min mamma om hur jag vill att hon ska ordna med mina barn om jag inte överlever. Sakta men säkert börjar jag till slut återhämta mig. Idag har jag fortfarande smärtor i magen och har svårt att få i mig mat och vätska. Men jag lever. 

Försäkringskassan har hotat med att avslå min ansökan om sjukpenning men tack vare intyg från min kirurg har det godkänts. Jag har även ett läkarintyg från psykiatrin som styrker de psykiska besvären min situation har gett. Problemet är att jag blev uppsagd under min föräldraledighet. Inte för att jag har på något sätt misskött mig utan för att företaget avvecklades. 

Jag har säkrat mitt sjukpenninggrundande inkomst (SGI), har gjort allt jag har kunnat och som har krävts. Men vi arbetslösa har inte rätt till den sjukpenning man hade haft om man var fortfarande anställd. Man sparkar alltså på människor som redan ligger. 

Det finns ingen logik i detta då man man blir trippelt bestraffad: Först uppsagd, sedan sjuk och nu har jag verkligen inte råd att ens vara sjuk. Jag har fått Hemtjänst beviljad, men kan inte betala min räkning. Mina sjukhusräkningar kommer att hamna hos Kronofogden. 

Jag kommer att bli beroende av att min mamma betalar för vår mat. Min mamma som redan fått ekonomiska bakslag då hon tar hand om mina barn när jag varit inlagd. Min ekonomi kommer inte klara av de sex månader som jag behöver vara sjukskriven.

Hur kan det få gå till såhär? Varför sparkar man på människor som redan ligger? Försäkringskassan tar inte hänsyn till några omständigheter. Deras torra svar var att detta gäller alla. Har man ingen anställning så blir det automatiskt mindre i sjukpenning. Punkt.

För en månad sen hade jag kunnat dö. Jag klarade mig genom det, men i nulägets låsta situation har min kämparanda släckts och livet känns både orättvist och hopplöst.

Jag har alltid gjort rätt för mig och jobbat hårt. Tydligen räckte inte det.

Samhället stöttar bevisligen inte de svaga.

Susanna Haavasoja

Har Försäkringskassan för hårda regler?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela