Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Karwan Kareme: Sveriges politiker ger oklara svar till osäkra väljare

Stefan Löfven titta bort
1 av 1

Karwan Kareme menar att politikerna undviker att ge klara besked

Privat/TT

Debatt | 23/03/2018 08:49

Karwan Kareme: Det svenska folket förtjänar att få veta var partierna står i frågor som har betydelse för deras vardag på ett lättbegripligt och konkret sätt."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det återstår mindre än sex månader till det mest spännande och ovissa valet i Sverige. Väldigt mycket har hänt sedan den nuvarande regeringen tillträdde. Den stora flyktingvågen 2015, en stärkt ekonomi och lägre arbetslöshet men samtidigt bostadsbrist, höjd kriminalitet och terrordåd. Sverige står inför stora utmaningar inom sjukvården, skolan och integrationen av nyanlända.

Problemet inför valet är att politikerna pratar väldigt mycket om siffror och vilket politiskt parti som vill satsa mest pengar på polismyndigheten eller sjukvården. Vad folk vill se är höjd kvalitet, minskad brottslighet och att invånarna i vårt land med en åldrande befolkning får den vård som de behöver i rätt tid. 

I debatten skildrar partiledarna och deras kollegor mest hur dåligt det var under de andra partiernas tid vid makten och argumenterar om varför de andras politiska förslag inte funkar i Sverige. Det svenska folket förtjänar att få veta var partierna står i frågor som har betydelse för deras vardag på ett lättbegripligt och konkret sätt. 

Inför valet i september kommer det att fortsätta med många långa och heta debatter mellan partiledare, ledamöter och ungdomsförbund. Alltför ofta undviker politikerna att ge klara besked och ger otydliga svar för att inte behöva genomföra det man har lovat vid en valseger. Ett exempel är Jimmie Åkesson, som aldrig tycks veta vad hans partikollegor har gjort sedan partiet kom in i riksdagen 2010. Om de övriga politikerna inte kan svara på hur de ser på ett samarbete med Sverigedemokraterna eller på ett blocköverskridande samarbete, då ger de inte väljarna rätt förutsättningar att veta hur deras parti kommer att kunna företräda väljarnas åsikter i viktiga frågor.

Det tydligaste exemplet på oklara besked är frågan om migrationspolitiken. Efter flyktingvågen 2015 har Sverige anpassat sig till EU-regler eftersom landet inte kan ta emot alla flyktingar förrän EU har kommit fram till en gemensam flyktingpolitik. Det låter logiskt och klokt. Men de nuvarande svenska reglerna är tillfälliga fram till 2019. Det innebär att Sveriges politiker behöver ta ställning i frågan om hur ett alternativ ser ut ifall samarbetet med EU inte går att lösa. 

Den frågan är fortfarande inte besvarad. Likaså får Sveriges befolkning inte raka och tydliga ställningsmottagande mot länder som förtrycker och kränker deras medborgares mänskliga rättigheter, utan det talas istället om bilaterala kontakter eftersom det försämrar Sveriges relationer. Titta bara på hur Stefan Löfven betedde sig på mötet med Trump, trots att Löfven tydligt inte ville se Trump vinna presidentvalet. 

För de röstberättigade i Sverige är framtiden viktigast, frågor som avgör människors livsöden de närmaste åren. Flera länder i Europa har redan haft val där många nationalistiska och främlingsfientliga partier har fått ökat stöd. Är det dit Sverige är på väg? 

Eller kommer Sverige att vara det land som hela omvärlden ser upp till, ett land som löser samhällsproblem tillsammans med medborgarna och får alla att förstå hur politiker tänker och tycker i både små och stora frågor?

Karwan Kareme,
Samhällsvetare

Håller du med?