Drottninggatans nya betonglejon
Marcus Birro menar att Drottninggatans nya betonglejon är meningslös kosmetika. - Foto: TT/Privat

Marcus Birro: "Betonglejon räcker inte för att stoppa terrorism"

Marcus Birro: "Det är ingen som vet om betonglejonen pallar något alls eftersom ingen har krocktestat dem. Klockorna ringer överallt. När vaknar ni?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är i sanning ett yrvaket land. Men det är inte alla som sover lika djupt som politiker, media och beslutsfattare. Under lång tid har makten yrvaket stängt av alla väckarklockor och njutit sin fridfulla sömn. Folket har gjort vad folket har gjort i alla år, de har skrikit, gråtit, protesterat, bankat på fönster och slitit i dörrar.

Men med den nya mediala och tekniska revolutionen fick folket en mycket starkare röst och till sist, sist av alla, förtvivlat långt efter resten av världen, har nu makten, den politiska och den mediala, långsamt börjat ruska på sig och även insett att världen och tiderna vi lever i kräver att vi är vakna, att vi inte är naiva, att vi lägger pusslet och att den fruktansvärda tiden när ingen vågade säga ett enda ord om något innan eliten försökte slå en på käften, är borta.

Just när jag sitter och skriver det här kommer nyhetsflashen att Frankrike utsatts för, vad som antas vara, en ny attack signerad den militanta islamismen. Det är den som står för nästan alla terror i Europa just nu. Det är också den terrorn som mördade fem oskyldiga människor på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

I Sverige är vi bra på att stå bekymrade vid det nya övergångsstället EFTER det att bilolyckan ägt rum. Vi är bra på att bygga ett farthinder framför förskolan EFTER det att olyckan ägt rum. Allt det där är väl okej men det blir mer problematiskt när man tillämpar samma princip på terroristbekämpning. 

Ingen verkar vilja, våga, orka snacka om hatet som predikas i vissa moskéer, ingen vågar på allvar rannsaka sig själva när det gäller antalet möjliga terrorister i hemvändande IS-krigare eller bland de som gömmer sig illegalt i landet. Den misstänkte terroristen på Drottninggatan var en sådan person, han höll sig gömd efter ett utvisningsbeslut.

Det där ÄR svåra frågor. Det är den anledningen till att vi MÅSTE diskutera dem.

Igår såg jag Stockholm trafikborgarråd, miljöpartisten Daniel Helldén stå och skryta över de tunga lejon av betong som Stockholm Stad nu valt att ställa framför Åhléns vid Drottninggatan. Hur många tror på fullaste allvar att nästa terrorattack mot Sverige kommer ske med lastbil körandes på just Drottninggatan? Kommer nästa kapade lastbil att hindras av de nya lejonen precis utanför exakt samma Åhléns som Akilov körde in i?

Är det meningen att vi ska tänka: ”Kolla. Politikerna tar hotet mot vår demokrati på allvar. Ingen vågar ännu ta i det verkliga problemet, särskilt inte ett valår, och särskilt inte sedan media fortfarande älskar att lögnaktigt smutskasta folk som vågar försöka beskriva hotet mot oss på allvar, men kolla nu. Nu har man ställt tunga lejon i betong precis framför den byggnad som FÖRRA terrorattacken ägde rum. Hurra. Nu är jag trygg. Kolla mitt fina handhjärta. Gör ett du också så ser ingen att vårt leende darrar för att vi egentligen vill gråta åt hela skiten.”

Som vårt främsta stridslinje i kampen mot terrorismen är lejon i betong. Det är kosmetika. Meningslös sådan dessutom eftersom nästa eventuella attack mot Sverige kommer se fullständigt annorlunda ut eller hända på en annan gata någon annanstans.

För övrigt är det ingen som vet om den nya betongen pallar något alls eftersom ingen har krocktestat dem.

Klockorna ringer överallt. När vaknar ni?

Marcus Birro,
Författare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.