Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emelie Karlsson: Kvinnoförtryck att inte tillåta grid girls

- 28/03/2018, 10:14
Grid girls F1 GP motor racing

Emelie Karlsson menar att diskussionen kring grid girls är löjlig.

Privat/TT

Emelie Karlsson: "Överallt sägs det att kvinnor ska vara stolta över sin kropp, men så fort man ser en halvnaken, snygg kvinna bredvid något som har en motor så blir det rabalder."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De kallas Grid girls. Kvinnor som står vid startlinjen inom racing och roadracing. Kvinnorna har som uppgift att hålla upp skyltar med förarens namn och nummer vid start. Dessa kvinnor är ofta unga modeller, gärna lättklädda.  Nu är det diskussioner mellan Norrtälje kommun och VM-arrangören om dessa kvinnor ska få vara med eller inte. Norrtälje kommun menar att det är en kvinnosyn som inte hör hemma i 2018, men VM-arrangören vägrar att ta bort kvinnorna eftersom de har en funktion. 

Jag undrar vad den egentliga orsaken är till att Norrtälje kommun inte vill ha med dessa kvinnor. Inte är det på grund av kvinnosynen iallafall, för det är ingen som tvingar dessa kvinnor att vara med. Sverige är ett fritt land och det är helt frivilligt. Att neka någon att få hålla på med det de tycker om är däremot kvinnoförtryck

Varför är det ett problem att blanda motor och lättklädda kvinnor? Överallt läser man att kvinnor ska vara stolta över sin kropp, visa fram den, och inte skämmas. Men så fort man ser en halvnaken, snygg kvinna bredvid något som har en motor så blir det rabalder. 

Fokuset på att alla kvinnor är bra som de är gäller väl även modeller? Jag är säker på att om dessa grid girls hade varit en storlek XXL så hade inte folk brytt sig. Då är det plötsligt modigt att visa sig. Kropp är kropp, tjock eller smal! 

Ett argument som Norrtälje kommun har är att racingen ska vara för hela familjen, därför passar det inte att ha med dessa grid girls. Alltså är jag säker på att hela familjen inte heller går på stranden på sommaren. Man vill ju inte riskera att ungarna ser en kvinna i bikini!

Det är så löjligt att kämpa för att få bort grid girls – kvinnor som frivilligt vill vara med. 

Kämpa hellre för att få utrota barnäktenskap, mord, djurplågeri och andra saker som är skadligt för mänskligheten och planeten.  

Emelie Karlsson