Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU: "Skatter är grunden för ett civiliserat samhälle"

- 06/04/2018, 10:08
SSU vill beskatta de rika mer

Hanna Vangen Engström om varför de rikaste i samhället borde skatta mer.

Privat

Hanna Vangen Engström, SSU: "Det är ingen slump att de länder med högst skattetryck också är de länder med högst tillväxt och välstånd. För det är välfärd, utbildning, infrastruktur som bygger upp samhällen."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

MUF Dalarnas vice distriktsordförande Filip Jonsson kritiserar SSU:s förbundsordförande för att han vill att de rikaste i samhället ska bidra mer. Det är skönt att MUF är ärliga med att de vill bevara klassamhället och försvara den rikaste eliten. Inför valet blir skiljelinjen nämligen tydlig: ska vi ha skattesänkningar åt några få rika eller en välfärd för alla? 

MUF börjar med att skriva att skatter är moraliskt fel och skadliga för ett samhälle. Skatter är tvärtom demokratiskt och grunden för ett civiliserat samhälle. Det är ingen slump att de länder med högst skattetryck också är de länder med högst tillväxt och välstånd. För det är välfärd, utbildning, infrastruktur som bygger upp samhällen där företag överhuvudtaget kan växa. 

De skriver att skattehöjningar skulle drabba unga, men det är fake news. Vi vill inte höja skatten för vanliga unga arbetare, vi vill höja skatten för rika gubbar med paradvåningar på Östermalm. Idag betalar exempelvis Willys VD lägre andel i skatt än kassörskan på Willys. Det om något är orättvist och omoraliskt. 

Att högre skatter för de rikaste skulle vara skadligt för samhällsekonomin är inte bara en höger-åsikt, det är felaktigt. Faktum är att hög ojämlikhet är skadligt för samhällsutvecklingen. Alla seriösa ekonomer och internationella bedömare, exempelvis OECD och IMF, pekar på att stora klyftor inte bara är dåligt för sammanhållningen utan till och med är skadligt för tillväxten. 

Det är alltså inte vi i SSU som är extrema i sammanhanget, det är ni i MUF. 

Under alltför lång tid har vi tillåtit klyftorna i Sverige att växa. Den ökade ojämlikheten har spätts på av växande kapitalinkomster. I dag är Sverige nästan ett skatteparadis för de rikaste. Vi har avskaffat i princip alla kapitalskatter, såsom fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt. Till och med kapitalistlandet USA har arvsskatt. Är inte USA MUF:s stora förebild? 

MUF skriver att “det är varken fel eller skadligt med naturliga klasskillnader.” Det är befriande att MUF är så ärliga med att de vill bevara klassamhället. Ni ger oss en lätt match i valet den 9:e september. SSU står på vanligt folks sida, MUF står på den rika elitens sida. Vi tycker det är rimligt att de rikaste ska hosta upp mer till det gemensamma.

Så skapar vi ett jämlikt samhälle där alla bidrar efter förmåga, och får efter behov.

Hanna Vangen Engström,
Distriktsordförande SSU Dalarna

SSU
/
Muf
/