Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dennis Gårdman: "Dagens polis skyddar morgondagens Hitler"

NMR Demonstration

Dennis Gårdman skriver om normaliseringen av fascism och hur det skadar demokratin.

Privat & TT

Debatt | 11/04/2018 10:38

Dennis Gårdman, aktivist: "Så länge vi låter fascisterna marschera fritt på våra gator så är vår demokrati i fara"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lördagen den 17 mars 2018 var Nordiska motståndrörelsen i Uppsala för att sprida sin propaganda. Jag och andra antifascister bestämde oss för att motdemonstrera, visa att vi inte tycker att fascister ska ha något spelrum i en demokratisk stat. 

Vi fick inte stå länge förrän polisen kom och motade bort oss, jag lyckades då hålla ett samtal med en av poliserna. Jag påpekade att deras uppgift är att skydda den svenska demokratin som är uppbygd på lagen om de mänskliga rättigheterna och att Sverige flertal gånger fått kritik från FN att detta inte följs, jag ville veta om polismannen inte tyckte detta var helt åt skogen, att de skyddade fascisterna istället för oss. 

Då svarade han med att de har tillstånd och att de får även om ni inte tycker det så får de faktiskt vara här. Sen så kom en kollega till honom in i samtalet och ville påvisa att NMR inte alls gjorde något fel, deras information innehåller ingen hets mot folkgrupp. Detta gjorde mig väldig förbryllad naturligtvis på grund av att den nazistiska rörelsen hela existens är ett hot mot andra folkgrupper.

Såklart så förstår jag att polisen inte handlar efter sitt eget intresse och att de inte kan säga vad de tycker personligen samt att de följer order men någon i poliskåren borde väl vara kritisk till detta, någon borde väl ha uttalat sig på något sätt? 

För jag tänker mig in i om jag vore polis, att jag går ut polishögskolan i tron om att jag ska skydda den Svenska demokratin och sen så slutar detta i besvikelsen över att jag är tvungen att stå och vara barnvakt år demokratins värsta fiende. Finns det ingen besvikelse över detta? 

Den 12 november 2016 Fick NMR tillstånd av polisen att marschera i Stockholm de avslutade sin marsch vid Stockholms Synagoga där de höll tal och skrek: ”hell seger” (en svensk variant på sieg heil), ja du läste rätt NMR fick alltså tillstånd att få stå utanför en synagoga och ropa nazistiska slagord. Jag såg på intervjuer med poliser innan marschen och då sa en polisman att om de fick syn på något som skulle vara hets mot folkgrupp så skulle de avbryta marschen direkt.

Jag var själv där som motdemonstrant och upplevde att de skulle ha avbrutit flera gånger om. Tramsandet med fascisterna har gått för långt, på första maj har de fått tillstånd att marschera i två städer och förra året var de till och med gäster på politikerveckan i Almedalen, en demokratisk tillställning, det är skandal. 

Så länge vi låter fascister marschera fritt på gatan så är vår demokrati i fara.

Svenska staten är skyldig att följa konventionen om avskaffande av rasdiskriminering, detta har Sverige struntat i och jag tänker att som en som har studerat för att bli en demokratins försvarare vill rimligtvis också vara det i realiteten. 

Så jag uppmanar alla poliser som tycker detta är vansinne, kliv fram, vi behöver er. Det kommer att bli tufft men vi antifascister är vana att hålla varandra i händerna när det blåser starka vindar. Så du polis, skriv en debattartikel, uttala dig i media och diskutera detta på arbetsplatsen. 

Och så länge det inte händer någonting så är orden som brukar skrikas på demonstrationer: ”Dagens polis skyddar morgondagens Hitler” mer än befogade. 

Dennis Gårdman,
Student och aktivist

Är vår demokrati i fara?