NMR Demonstration
Dennis Gårdman skriver om normaliseringen av fascism och hur det skadar demokratin. - Foto: Privat & TT

Dennis Gårdman: "Dagens polis skyddar morgondagens Hitler"

Dennis Gårdman, aktivist: "Så länge vi låter fascisterna marschera fritt på våra gator så är vår demokrati i fara"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lördagen den 17 mars 2018 var Nordiska motståndrörelsen i Uppsala för att sprida sin propaganda. Jag och andra antifascister bestämde oss för att motdemonstrera, visa att vi inte tycker att fascister ska ha något spelrum i en demokratisk stat. 

Vi fick inte stå länge förrän polisen kom och motade bort oss, jag lyckades då hålla ett samtal med en av poliserna. Jag påpekade att deras uppgift är att skydda den svenska demokratin som är uppbygd på lagen om de mänskliga rättigheterna och att Sverige flertal gånger fått kritik från FN att detta inte följs, jag ville veta om polismannen inte tyckte detta var helt åt skogen, att de skyddade fascisterna istället för oss. 

Då svarade han med att de har tillstånd och att de får även om ni inte tycker det så får de faktiskt vara här. Sen så kom en kollega till honom in i samtalet och ville påvisa att NMR inte alls gjorde något fel, deras information innehåller ingen hets mot folkgrupp. Detta gjorde mig väldig förbryllad naturligtvis på grund av att den nazistiska rörelsen hela existens är ett hot mot andra folkgrupper.

Såklart så förstår jag att polisen inte handlar efter sitt eget intresse och att de inte kan säga vad de tycker personligen samt att de följer order men någon i poliskåren borde väl vara kritisk till detta, någon borde väl ha uttalat sig på något sätt? 

För jag tänker mig in i om jag vore polis, att jag går ut polishögskolan i tron om att jag ska skydda den Svenska demokratin och sen så slutar detta i besvikelsen över att jag är tvungen att stå och vara barnvakt år demokratins värsta fiende. Finns det ingen besvikelse över detta? 

Den 12 november 2016 Fick NMR tillstånd av polisen att marschera i Stockholm de avslutade sin marsch vid Stockholms Synagoga där de höll tal och skrek: ”hell seger” (en svensk variant på sieg heil), ja du läste rätt NMR fick alltså tillstånd att få stå utanför en synagoga och ropa nazistiska slagord. Jag såg på intervjuer med poliser innan marschen och då sa en polisman att om de fick syn på något som skulle vara hets mot folkgrupp så skulle de avbryta marschen direkt.

Jag var själv där som motdemonstrant och upplevde att de skulle ha avbrutit flera gånger om. Tramsandet med fascisterna har gått för långt, på första maj har de fått tillstånd att marschera i två städer och förra året var de till och med gäster på politikerveckan i Almedalen, en demokratisk tillställning, det är skandal. 

Så länge vi låter fascister marschera fritt på gatan så är vår demokrati i fara.

Svenska staten är skyldig att följa konventionen om avskaffande av rasdiskriminering, detta har Sverige struntat i och jag tänker att som en som har studerat för att bli en demokratins försvarare vill rimligtvis också vara det i realiteten. 

Så jag uppmanar alla poliser som tycker detta är vansinne, kliv fram, vi behöver er. Det kommer att bli tufft men vi antifascister är vana att hålla varandra i händerna när det blåser starka vindar. Så du polis, skriv en debattartikel, uttala dig i media och diskutera detta på arbetsplatsen. 

Och så länge det inte händer någonting så är orden som brukar skrikas på demonstrationer: ”Dagens polis skyddar morgondagens Hitler” mer än befogade. 

Dennis Gårdman,
Student och aktivist

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är vår demokrati i fara?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.