Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ante Tepic: "Värna om naturen så tar naturen hand om oss"

- 10/04/2018, 14:04 -
Miljön blir allt mer och mer förorenad

Ante Tepic skriver om människans påverkan på naturen och hur vi kommer att gå samma öde till mötes om vi inte vänder den negativa trenden.

Privat & TT

Ante Tepic: "Det är av yttersta vikt att betoningen ligger på vi, för att inse det kollektiva ansvaret vi bär i frågan. Faktum är att den mänskliga faktorn till största del ligger bakom denna dystra utveckling.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vattnet vi dricker innehåller allt mer mikroplast och luften vi andas är allt mer förorenad, samtidigt som maten vi äter sprutas med allt mer bekämpningsmedel. Den ursprungliga livskällan som håller uppe allt liv, naturen, håller vi på att förstöra med våra destruktiva livsstilar. Lyckas vi inte vända denna negativa trend, väntar oss samma öde som naturen och djuren.

Att vi de senaste årtiondena har utrotat hälften av alla hotade djurarter, samt 80 procent av alla insekter de senaste tre decennierna, måste vara ett varningens finger för oss, om vi vill förlänga vår vistelse på här på jorden. Dessutom kan hälften av alla arter av fåglar och däggdjur i Afrika gå förlorade till år 2100.  

Samtidigt är det av yttersta vikt att betoningen ligger på VI, för att inse det kollektiva ansvaret som vi bär i frågan. Faktum är att den mänskliga faktorn till största del ligger bakom denna dystra utveckling. Vi använder mer resurser än vad vi har råd med. Blundar vi och fortsätter – kör utan att veta i vilken riktning – kommer vi ha en så stor kredit gentemot naturen att vi kommer få behöva betala tillbaka med våra liv.   

I samband med att vår konsumtion ökat drastiskt har vi lyckats rubba ekosystemet på allvar, utan vilket liv på jorden inte kan existera. Försvinner den resterande femtedelen av insekterna, gör vi det samma. Människan har den största kapaciteten i sina händer; därför är det också härifrån förändringarna måste komma. Kan vi värna om naturen, kommer vi kunna värna om oss själva och vår framtid, och därigenom möjliggöra liv för kommande generationer. 

De med makt kan göra mest. En bra väg som tagits är att minska användningen av plastpåsar, liksom det är positivt med hårdare kontroller av bränsleutsläpp. 

Men även den enskilda människan har ett handlingsutrymme att ta ställning till, i väntan på förändringar från andra. Varje mänskligt kollektiv består just av enskilda individer. Vad som inte är nödvändigt är överflödigt avseende konsumtionen. Sådant tanke- och handlingsätt borde vara rationellt och hållbart.  

Låt oss inte glömma att naturens resurser är begränsade och att en mänsklig överkonsumtion kommer leda till att orden från skriften blir sanna i förväg: ”Av jord är du kommen. Jord skall du åter bli.” 

Värnar vi om naturen, kommer den värna om oss.

Ante Tepic,
Masterstudent i Statsvetenskap

Bryr vi oss för lite om miljön?