Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hanna Bergwall: "Förbjud Nordisk motståndsrörelse nu"

NMR kommer att inta Almedalen i år igen.
1 av 1

Hanna Bergwall skriver om Nordisk motståndsrörelse och varför de borde förbjudas.

Privat & TT

Debatt | 14/04/2018 11:01

Hanna Bergwall: "​Yttrandefriheten är till för att skydda demokratin. Inte nazistiska och rasistiska organisationer. Och en demokrati kan bara existera om alla människor har ett lika värde."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De tillåts äga våra gator. Demonstrera. I fjol såg vi dem i Almedalen. I år har de ansökt om att inta Gotland ytterligare en gång. Nordisk motståndsrörelse. Och för inte länge sedan damp det ner propaganda från Nordisk ungdom i brevlådan. Trots att Sverige förbundit sig, genom att undertecknade FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering, att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer tillåts de ändå att härja fritt. 

För att vara precis, vi har förbundit oss att ”förbjuda organisationer och organiserad och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskriminering, samt förklara deltagande i dylika organisationer eller dylik verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag”. 

Konventionen är solklar. Nordisk motståndsrörelse och Nordisk ungdom har inget på den här planeten att göra. De är brottsliga organisationer som ska förbjudas. Att Sverige får kritik från FN år ut och år in är inte förvånande. Det var nämligen 1966 vi undertecknade konventionen. Över 40 år sedan! 

Men för någon underlig anledning vägrar Sverige fortfarande att uppfylla sina åtaganden. Och ännu mer anmärkningsvärt är att vi försvarar oss mot FN:s kritik med att hänvisa till yttrandefriheten. Yttrandefriheten! Det är pinsamt. Hallå svenska politiker, ni har totalt missförstått. 

Yttrandefriheten är till för att skydda demokratin. Inte nazistiska och rasistiska organisationer. Och en demokrati kan bara existera om alla människor har ett lika värde. Vilket är motsatsen till dessa organisationers syn på människor. Ni ser att den här ekvationen inte går ihop! Demokrati och rasism kommer aldrig vara förenliga med varandra. 

Genom att vi skyddar de här organisationer hotar vi istället demokratin. Det var inte det som var tanken med yttrandefriheten. Tvärtom! I år är det valår och vi kommer troligtvis få se mer av dem en någonsin tidigare, det vill säga om vi inte gör något åt det. Än är det inte försent att förbjuda dessa brottsliga organisationer. Jag uppmanar våra politiker att agera för demokratins och alla människors lika värdes skull. 

Förbjud Nordisk motståndsrörelse och Nordisk ungdom nu!

Hanna Bergwall

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är demokratin i fara?