Hanna Lidström och Tove Persson
Grön Ungdom skriver om kåtabränningen i Storuman i onsdags och hur vi kan förbättra samernas livsvillkor. - Foto: Privat & TT

GU: Inga fler nedbrända kåtor – Grön Ungdom kräver Lex Gimvall

GU: "Förtrycket mot samer har sett olika ut genom historien men det som har varit konstant är att den svenska staten har förnekat samerna mänskliga rättigheter."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi är många som har upprörts över bilderna på Anita Gimvalls, 68, kåta som igår eldades ner i Storuman. En kåta som varit i familjens ägo i 120 år men som bedöms som olovligt nybygge och därför bränts ner av Kronofogden. Det är långt ifrån första gången Svenska staten fråntar samer rättigheter och egendom. Låt det bli sista. Grön Ungdom kräver att lagen ändras - Lex Gimvall. 

Sveriges historia av kolonisation och rättsövergrepp mot samer är lång och mörk. Från skattelättnader till de bönder som bosatte sig och började bruka samernas mark till tvångskristnande och  skallmätning - förtrycket har sett olika ut genom historien men det som har varit konstant är att den svenska staten har förnekat samerna mänskliga rättigheter.  

Det är hög tid att göra upp med Sveriges historiska - och pågående - orättvisa behandling av samer. Vi räknar med att Länsstyrelsen i Västerbotten och Kronofogden, som fattat beslutet om att bränna Gimvalls kåta, har följt svensk lag. Då är det uppenbart att lagen måste ändras. 

Grön Ungdom kräver Lex Gimvall - att ändra lagen så att samiska byggnader skyddas mot att brännas upp till följd av fyrkantig byråkrati. Alla inser orimligheten i att se en 120-årig kåta som en inkräktare på statens mark. Vi kräver rättvisa i lagen. Det ska aldrig få hända igen. 

Utöver att skydda byggnader finns det mycket mer att göra för att stärka samernas rättigheter; till exempel. ratificera ILO169, FN:s konvention om urfolks rättigheter, och att inrätta ett centrum för samisk hälsa (samer lider till större utsträckning än andra av psykisk ohälsa och många tvingas åka till Norge för att få tillräcklig vård). 

Över planeten är det ofta urfolk som får ta de hårdaste smällarna av industrisamhällenas expansion och miljöförstöring. Från inuiter i arktis som hotas av miljögifter, till urfolk i Amazonas som tvångsförflyttas till följd av svedjebränning av skogen. Liknande mönster finns i Sàpmi, där gruvdrift, skogsskövling och klimatförändringar försämrar samernas livsvillkor. Över hela världen kämpar urfolk för att stoppa industrisamhällenas miljö- och klimatförstöring. 

När naturen förändras raseras traditionella vanor, kunskaper och möjligheter till försörjning. Det är skador som är omöjliga att ersätta. Kraftfull miljö- och klimatpolitik är det minsta svenska staten är skyldiga samerna.

Anita Gimvalls kåta är nedbränd. Men vi ska aldrig låta glöden för rättvisa svalna. Låt detta bli en tändande gnista för att en gång för alla sätta stopp för svenska statens kränkningar av urfolks rättigheter

Tove Persson,
Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.