Lördag 27 Nov
Stockholm

GU: Inga fler nedbrända kåtor – Grön Ungdom kräver Lex Gimvall

Hanna Lidström och Tove Persson
Grön Ungdom skriver om kåtabränningen i Storuman i onsdags och hur vi kan förbättra samernas livsvillkor. Foto: Privat & TT

GU: "Förtrycket mot samer har sett olika ut genom historien men det som har varit konstant är att den svenska staten har förnekat samerna mänskliga rättigheter."

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vi är många som har upprörts över bilderna på Anita Gimvalls, 68, kåta som igår eldades ner i Storuman. En kåta som varit i familjens ägo i 120 år men som bedöms som olovligt nybygge och därför bränts ner av Kronofogden. Det är långt ifrån första gången Svenska staten fråntar samer rättigheter och egendom. Låt det bli sista. Grön Ungdom kräver att lagen ändras - Lex Gimvall. 

Sveriges historia av kolonisation och rättsövergrepp mot samer är lång och mörk. Från skattelättnader till de bönder som bosatte sig och började bruka samernas mark till tvångskristnande och  skallmätning - förtrycket har sett olika ut genom historien men det som har varit konstant är att den svenska staten har förnekat samerna mänskliga rättigheter.  

Det är hög tid att göra upp med Sveriges historiska - och pågående - orättvisa behandling av samer. Vi räknar med att Länsstyrelsen i Västerbotten och Kronofogden, som fattat beslutet om att bränna Gimvalls kåta, har följt svensk lag. Då är det uppenbart att lagen måste ändras. 

Grön Ungdom kräver Lex Gimvall - att ändra lagen så att samiska byggnader skyddas mot att brännas upp till följd av fyrkantig byråkrati. Alla inser orimligheten i att se en 120-årig kåta som en inkräktare på statens mark. Vi kräver rättvisa i lagen. Det ska aldrig få hända igen. 

Utöver att skydda byggnader finns det mycket mer att göra för att stärka samernas rättigheter; till exempel. ratificera ILO169, FN:s konvention om urfolks rättigheter, och att inrätta ett centrum för samisk hälsa (samer lider till större utsträckning än andra av psykisk ohälsa och många tvingas åka till Norge för att få tillräcklig vård). 

Över planeten är det ofta urfolk som får ta de hårdaste smällarna av industrisamhällenas expansion och miljöförstöring. Från inuiter i arktis som hotas av miljögifter, till urfolk i Amazonas som tvångsförflyttas till följd av svedjebränning av skogen. Liknande mönster finns i Sàpmi, där gruvdrift, skogsskövling och klimatförändringar försämrar samernas livsvillkor. Över hela världen kämpar urfolk för att stoppa industrisamhällenas miljö- och klimatförstöring. 

När naturen förändras raseras traditionella vanor, kunskaper och möjligheter till försörjning. Det är skador som är omöjliga att ersätta. Kraftfull miljö- och klimatpolitik är det minsta svenska staten är skyldiga samerna.

Anita Gimvalls kåta är nedbränd. Men vi ska aldrig låta glöden för rättvisa svalna. Låt detta bli en tändande gnista för att en gång för alla sätta stopp för svenska statens kränkningar av urfolks rättigheter

Tove Persson,
Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela