Tisdag 7 Dec
Stockholm

Daniel Deak: "Uppmärksamma vårt krav – byt ut faktums chefredaktör"

Daniel Deak
Daniel Deak, föredetta faktumförsäljare skriver om politiseringen av faktum. Foto: Privat & TT

Daniel Deak: "Vi är många som är trötta på politiseringen av tidningen - numer finns det knappt några granskande reportage"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Faktum startades som ett alternativ för tiggeri och en väg ut från socialt utanförskap för hemlösa svenskar.
Så är det tyvärr inte idag, tyvärr. Numera är enligt våran chefredaktör Sarah Britz, en majoritet utav faktumförsäljarna från Rumänien. Det är alltså en minoritet svenskar som säljer faktum idag.

Många försäljare orkar inte längre och av vår ledning upplever vi oss misstrodda och att att vi säger som vi gör för att vi är hemska rasister som gör skillnad på människor.

Det må låta som en kliché men jag har lämnat in brickan. Jag gick upp och lämnade den i protest mot Faktums utveckling de senaste åren. Vi är många som är trötta på politiseringen av tidningen - numer finns det knappt några granskande reportage av Socialtjänsten eller liknande.

Det finns enligt Faktum nu en helt annan grupp som är de personer som verkligen behöver hjälpen - de är de som är de fattiga. Jämfört med större delen av världen så är vi rika. Men vi som är födda uppvuxna här men ändå lever i missbruk och eller psykosocial ohälsa? Vem prioriterar oss? Inte faktum.

Faktum har ett mål och det är att sälja tidningar och plocka godhetspoäng. Många har slutat och om trenden inte bryts kommer fler att sluta.

Faktum har och ska vara för hemlösa och socialt utsatta svenskar, i princip alla organisationer arbetar endast med tiggare idag. Vi beklagar detta. Maten vi får på vissa frivilligorganisationer eller kläder är det mycket tuff konkurrens om idag. Det går inte att klara sig på tidningsförsäljningen idag.

Med dessa ord vet jag en sak – så länge Sarah Britz är kvar som chefredaktör kommer jag aldrig mer tillåtas sälja Faktum. Mina vänner vågar inte gå ut med namn eller bild då dom riskerar avstängning. 

Uppmärksamma vårt krav, byt ut chefredaktören mot någon som har ett genuint intresse för utsatta.
Jag citerar Sarah när vi pratade om detta: "Ni vill inte se fattigdomen" - betyder detta att det inte finns några fattiga svenskar?

Vi är arga men framförallt ledsna. Vi känner inte igen oss i Faktum.

Medialt utåt, senaste i SVT opinion sa Sarah: "Yttrandefriheten innebär inte att man ska vara oemotsagd"
Ändå är det du som ska lära oss den "rätta läran" eller vad som är rätt och fel.

Byt ut chefredaktören och börja granska socialtjänsten - hörsamma vårat krav, annars blir det fler avhopp och det kommer snart inte finnas några svenska försäljare längre.

Daniel Deak,
f.d. faktumförsäljare
Björn Eriksson,
(heter egentligen något annat)
Hans Perzanowski,
(heter egentligen något annat)
Hanna Löfvberg,
(heter egentligen något annat) 

Detta av rädsla för att bli avstängda.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela