Stockholm

Joakim Billtén: "Straffskalan för sexköp bör skärpas inte avskaffas"

Joakim BIlltén kommenterar Lisa Magnussons text i DN
Joakim Billtén skriver om varför han tycker att straffskalan för sexköpslagen bör skärpas. Foto: Privat & TT

Joakim Billtén: "Prostitution är män och kvinnor som “väljer” att ligga med personer de egentligen inte vill ligga med eftersom de av olika skäl helt enkelt är tvungna"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Lisa Magnusson skriver i DN den 6:e april 2018 att den svenska sexköpslagen är, enkelt uttryckt, dålig och att utvidgandet av den även till utlandet är en dålig idé. Hon hänvisar till ett antal välrenommerade instanser som även de sågar lagen i syfte att stärka sin tes. Men som ganska ofta när journalister ska tycka till om frågor i syfte att tjäna pengar till semesterresan så skjuter hon ganska högt över målet. 

Självklart finns det problem med i princip alla lagar och i en ideal värld skulle det finnas tillräckligt med undantag och kryphål för att täppa till dessa hål men lagar är ganska trubbiga instrument. Implicit antyder Lisa Magnusson att sexköp borde vara tillåtet eftersom det finns en extremt liten minoritet som säljer sex helt frivilligt. 

Att det ska vara helt okej för en man i 55-årsåldern att åka till Malmskillnadsgatan, Kiev eller Phuket och utnyttja män och kvinnor i ekonomiskt trångmål för att tillfredsställa sina egna lustar för sex är just en lust, inte ett behov eller en mänsklig rättighet.

Då kan man fråga sig om hon också tycker det ska vara okej för till exempel en hyresvärd att ta ut hyran i sex, eller om det är rimligt att kidnappade IS-fruar “väljer” att gå med på att gifta sig med sin kidnappare som en överlevnadsstrategi? Detta är ju precis lika frivilliga val som de som den överväldigande majoriteten av personer i prostitution gör. 

Prostitution är män och kvinnor som “väljer” att ligga med personer de egentligen inte vill ligga med eftersom de av olika skäl helt enkelt är tvungna. Dessa skäl kan vara ekonomiskt nödvändighet, hot om eller verkställande av våld, kidnappning med mera. 

Samtliga dessa skäl är starkt tvingande och sex på grund av tvång bör vara likställt med våldtäkt. Enligt svensk lag är det inte olagligt att sälja sex och så bör det förbli. Däremot bör straffskalan för sexköp, istället för att avskaffas vilket verkar vara Lisa Magnussons poäng, kraftigt skärpas för att avspegla just det faktum att sex som en följd av tvång är våldtäkt vare sig det sker i Sverige eller utomlands. 

Joakim Billtén,
Ordningsvakt och student

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.