I riskdagen så beslutar man om lagar
Ida Drougge (M) förklarar varför hon tycker att vi borde införa tjänstemannaansvar i Sverige. - Foto: TT

Ida Drougge (M): "Dags att sluta dalta – inför tjänstemannaansvar"

Ida Drougge (M): "Bland det viktigaste vi kan göra är att införa ett riktigt tjänstemannaansvar, att utkräva ansvar när ansvariga gör fel."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det går inte att lagstifta bort slarv, misstag eller idioti. Men med insikten om att alla människor har drivkrafter kan vi styra och ha ett offentligt system som gynnar noggrannhet och professionalism. Som gynnar den som duktigt och tydligt låter lagbrott få konsekvenser.

Något av det viktigaste vi kan göra, det är att återinföra ett riktigt tjänstemannaansvar. Att utkräva ansvar när ansvariga gör fel. 

Att inte enbart ställa krav, utan att också låta ansvarslöshet få konsekvenser. Utan konsekvenser blir ansvar och krav bara tomma ord. 

Och tomma ord, det har vi tyvärr alldeles för mycket av i Sverige idag.

För oss som dessutom inte tror på detaljstyrning, vi som vill att experter ska få ta mer ansvar, vi måste också våga utkräva ansvarstagande när det går fel. Det är egentligen inte konstigare än så. Vi har alldeles för många generaldirektörer och tjänstemän som genom våra myndigheter begått riktigt allvarliga fel men som knappt behövt ta några som helst konsekvenser för det.

Det är dags att vi slutar dalta och inför ett riktigt tjänstemannansvar!

Ida Drougge,
Riksdagsledamot Moderaterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.