Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sluta se snett på veganer – vi försöker göra världen lite bättre"

- 19/04/2018, 10:05 -
Djuren har ingen egen talan.

Erika Holm anser att det fortfarande idag råder en okunskap om veganism.

Erika Holm & TT

Erika Holm: "Levande, kännande individer som får betala med sitt eget liv för att människan ska konsumera kött och andra animaliska produkter."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

En av de mest utsatta grupperna i den här världen är djuren i animalieindustrierna. Levande, kännande individer som får betala med sitt eget liv för att människan ska konsumera kött och andra animaliska produkter. Det här är individer som inte har en egen talan – de pratar ju inte människans språk – hade det varit annorlunda annars?

Varje sekund av varje dag inne i slakthusen får dessa individer sätta livet till för människans girighet. Många gånger i diskussionssammanhang får man höra att det är okej att ta livet av en annan individ om det sker på ett så kallat ’’humant sätt’’ – men det är bara ett förkastligt argument för att rättfärdiga sin animaliekonsumtion. 

För hur länge man än letar så kommer det aldrig finnas något ’’humant sätt’’ att ta livet av en annan individ som inte vill dö.

Idag råder fortfarande stor okunskap om veganismen. Jag som själv är vegan, tycker det är väldigt konstigt att veganer ofta ses som någon slags ’’extremgrupp’’, när det enda man försöker göra är att få den här världen till en bättre och fredligare plats. 

Många veganer som mig själv, vill ju bara att lidandet, utnyttjandet och dödandet av andra individer ska upphöra – och vi är precis helt vanliga människor som försöker åstadkomma det.  

En omställning från boskapsjordbruk till ett växtbaserat jordbruk är den rätta och bästa vägen att gå, för i en sådan omställning kan utnyttjandet av andra individer elimineras samtidigt som vi bibehåller många jobb inom lantbruken. Vi kommer på så sätt få en så mycket trevligare och fredligare planet att leva på, speciellt för våra medresenärer (djuren), men också för miljön, folkhälsan och framtida generationer.

Erika Holm,
Djurrättsaktivist och miljöstudent

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.