Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SSU: "Regeringen gör skillnad för unga – på riktigt"

- 19/04/2018, 13:52 -
Regeringen satsar bland annat 600 miljoner på sjukvården

Philip Botström, förbundsordförande för SSU skriver om regeringens vårproposition och varför den kommer att gynna unga i Sverige.

Pressbild & TT

Philip Botström, SSU: "Precis som förra årets höstbudget har vårbudgeten ett tydligt ungdomsfokus och innehåller satsningar som kommer göra livet bättre för unga."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I måndags presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) mandatperiodens sista vårbudget. Trots att det är en vårändringsbudget som egentligen bara innehåller justeringar för innevarande år så gör regeringen flera välbehövliga satsningar på totalt 2,6 miljarder. 

Precis som förra årets höstbudget har vårbudgeten ett tydligt ungdomsfokus och innehåller satsningar som kommer göra livet bättre för unga. 

I vårbudgeten satsar regeringen totalt 600 miljoner på sjukvården för att öka tillgängligheten och korta vårdköerna. Pengarna kommer bland annat gå till att ge personalen bättre arbetsvillkor. Det är välbehövliga pengar som kommer stärka upp sjukvården under de annars svåra sommarmånaderna. 

Det betyder att du som är ung kommer kunna lita på sjukvården oavsett var i landet du bort.  

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor i vårbudgeten till kommunerna för 10 000 fler sommarjobb till ungdomar som avslutat årskurs nio, årskurs ett eller två på gymnasiet. Fler sommarjobb är bra för det ger alla unga, oavsett ens föräldrars tjocklek på plånboken, nödvändig arbetslivserfarenhet för att kunna få jobb senare. 

I sommar kommer fler få känna frihetskänslan av att kunna spendera sina egna intjänade pengar!

Bättre sexualundervisning och krafttag mot sexuella trakasserier Sverige har den första feministiska regeringen i världen och det märks i vårbudgeten. Den S-ledda regeringen tar höstens #metoo-upprop på allvar och går från ord till handling genom att satsa 100 miljoner på insatser för att motverka sexuella trakasserier i skola och arbetsliv. 

Pengar kommer gå till att utveckla och förbättra sex-och samlevnadsundervisningen och för att motverka sexuella trakasserier i skolan.

Regeringen satsar totalt 70 miljoner på barn-och ungas fritid i vårbudgeten. Pengarna kan användas av kommuner för att exempelvis kunna utöka öppettiderna på fritidsgårdar så att alla barn och unga oavsett om ens föräldrar åker på semester eller inte kan ha ett roligt sommarlov. 

Pengar kommer också gå till mer idrott och kultur för barn och unga. 

Många unga har svårt att hitta en bostad och allt fler unga bor kvar hemma fast de vill flytta hemifrån. Alltför många unga tvingas vänta med att ställa ner den första flyttkartongen i en egen lägenhet. Det hindrar unga från att starta sitt vuxenliv och tacka ja till det där drömjobbet eller drömutbildningen i en annan stad. 

Därför är det bra att regeringen satsar 95 miljoner i byggbonus till kommuner för att bygga fler hyresrätter som unga har råd med. 

Det här här alltså satsningar utöver det som fanns i den ordinarie budgeten för 2018. S-regeringen har redan höjt studiebidraget, infört avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet, billigare tandvård och tagit krafttag mot psykisk ohälsa. Den Socialdemokratiskt ledda regeringen gör skillnad för unga på riktigt. Det i kontrast mot när Alliansen satt i regering och rika män var de stora vinnarna på deras ekonomiska politik. 

Den 9:e september väljer du om vi ska fortsätta med fler satsningar på ungdomar eller om du vill ha stora skattesänkningar för de allra rikaste. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

Vad tycker du om satsningen?