För ett år sedan var spelmarknaden bortom statens kontroll
Philip Mårtensson skriver om spelmarknaden och sin oro för spelberoendet i Sverige. - Foto: Privat & TT

Philip Mårtensson: "Ardalan – vi måste prata om spelmarknaden"

Philip Mårtensson: "När spelmarknaden påpekar att en folksjukdom kommer att öka gör mig väldigt orolig när över 75 procent utav spelbolagens intäkter kommer från problemspelare."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett år sedan fick jag svaret från civilministern, Ardalan Shekarabi, att den svenska staten förlorat kontrollen över spelmarknaden. Idag kan samhället skåda en omreglering av spelmarknaden som träder i kraft 2019. 

Monopolet skrotas till stor del bortsett från fysiska kasinon och skraplotter. Trist för den utländska marknaden som nu måste söka licens och betala skatt för att få bedriva spelverksamhet i Sverige. Bra, mer pengar till statskassan och lika villkor för alla gällande konsumentskydd. 

Enligt omsorgsplikten så får samtliga spelbolag en skyldighet till att identifiera spelare som spelar osunt. Direktreklamen till spelmissbrukare skall upphöra och personer med ett uppdagat spelberoende skall bli totalt uteslutna. Fantastiskt, 2019 är året då spelmissbruket minskar. 

Fel. I många debatter under det gångna året så påpekar marknaden en viktig detalj, missbruket kommer att öka. 

En debatt är alltid en debatt men att spelmarknaden påpekar att en folksjukdom kommer att öka gör mig väldigt orolig när över 75 procent utav spelbolagens intäkter kommer från problemspelare. Ärade Ardalan Shekarabi, kommer omsorgsplikten att funka i praktiken? 

Min tolkning är att lagen kommer bli en tolkningsfråga där spelbolagen kommer lägga ansvaret på den enskilda individen att stänga av sig hos spelmyndigheten. När pengarna är slut kommer det bli rättsliga processer där spelbolagen kommer påpeka att man inte visste att summan pengar kunde åstadkomma skada. 

Hur ska statens egna uttryck ”Spela lagom” tolkas? Vad är egentligen mycket pengar att spela bort? För mig är det en krona för någon annan en miljon. Svåra frågor att besvara men jag är enig i mitt egna beroende. Philip Mårtensson, killen som tände eld på sig själv på grund av stora spelskulder skall inte få spela överhuvudtaget.  

Vänta lite, hur kan Svenska Spel tillåta mig att köpa en trisslott med den problematik jag har bakom mig? 

Jag får ingen hjälp i mitt spelberoende, jag krigar på med att föreläsa och ta ansvar för ett problem som kanske kommer spåra ur om inte omsorgsplikten fungerar i praktiken. 

Ardalan, jag vill gärna träffa dig för att diskutera dessa frågorna. Omregleringen ser snyggt ut på pappret men den sanna verkligheten är en djup tragedi för den drabbade och dess anhöriga. 

Liv spelas bort helt i onödan och så länge det inte finns ett botemedel så måste marknaden ta sitt ansvar! 

Philip Mårtensson,
Grundare av Betless

/
/
Bör spelmarknaden ta ett större ansvar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.