Torsdag 2 Dec
Stockholm

Grön Ungdom: ​Ensamkommandelagen handlar om medmänsklighet

Axel Hallberg Grön Ungdom
Axel Hallberg skriver om regeringens förslag till riksdagen som ger 9000 ensamkommande ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige. Foto: Privat & TT

Alex Hallberg, språkrör Grön Ungdom: "I dag lever många ensamkommande i stor utsatthet och lider av psykisk ohälsa. Det är ett enormt misslyckande för samhället"

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

På grund av brister i Sveriges mottagande har en stor grupp ensamkommande ungdomar satts i en otroligt utsatt situation. De har de senaste åren levt under svåra förhållanden och många lider av psykisk ohälsa. Nu riskerar många att utvisas. Denna utsatthet har skapats av svensk byråkrati. Det är vårt ansvar att ge dessa ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige.

Regeringen har nu lagt fram ett förslag till riksdagen som ger 9000 ensamkommande ungdomar en ny möjlighet att stanna i Sverige. Grön Ungdom har kämpat hårt för att få fram nya regler, både på Miljöpartiets kongress förra året och under höstens debatt. Vi är glada att regeringen nu lagt fram ett förslag och hoppas att Centerpartiet väljer att stödja det i riksdagen.

De ensamkommande som kom till Sverige var då i många fall 16 eller 17 år. Under normala omständigheter hade de fått stanna, eftersom Sverige inte utvisar barn om om det inte finns ordnat mottagande. De senaste åren har Migrationsverkets handläggningstider varit över två år, vilket har gjort att många nu hunnit fylla 18 och riskerar att utvisas.

Enligt EU:s asylprocedurdirektiv får handläggningstiderna i exceptionella situationer vara högst 15 månader. Det är svensk byråkrati som satt dessa människor en otroligt utsatt situation. Därför är det också vår ansvar att ge denna grupp en ny möjlighet att stanna.

I dag lever många ensamkommande i stor utsatthet och lider av psykisk ohälsa, till följd av ett inhumant system och bristande stöd. Många vaknar varje morgon och oroar sig för om de ska få stanna i Sverige. Risken för självmord är tio gånger högre bland ensamkommande än bland andra i samma ålder. Det är ett enormt misslyckande för samhället.

De ensamkommande ungdomar som bor i Sverige är unga människor med drömmar om jobb, bostad och att bygga sina liv. De som kom till Sverige 2015 har fått nya kompisar, börjat plugga och på andra sätt blivit en del av det svenska samhället. Det vore inhumant att i det läget slita upp dessa ungdomar från sina liv och utvisa dem.

Om regeringens lagförslag inte går igenom kommer det att leda att många utvisas, men också ett stort utanförskap i Sverige. Att inte ge denna grupp en ny möjlighet att stanna i Sverige kommer att leda till ett omfattande skuggsamhälle präglat av ett stort utanförskap. Det vore fruktansvärt för de ungdomar som kämpat stora delar av sitt liv för att komma till Sverige.

De ensamkommande som kom till Sverige 2015 har drabbats ofantligt hårt av Sveriges system. Det är därför av stor vikt att riksdagen röstar igenom en särskild lösning för denna grupp. Tusentals ungdomar ska inte behöva lida och utvisas för att svensk byråkrati inte har hållit måttet. Det handlar om medmänsklighet.

Axel Hallberg,
Språkrör Grön Ungdom

Vad tycker du om detta förslag?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela