Dr Julia Baines är vetenskapspolitisk rådgivare på PETA
Dr Julia Baines, PETA skriver om försökdjurens dag och vilka alternativa metoder forskare kan använda i sin forskning. - Foto: Privat & TT

PETA: "Djurförsök är inte vetenskapliga – varför fortsätta med dem?"

Dr. Julia Baines, PETA: "Den 24 april är utsedd till Försöksdjurens Dag – ett utmärkt tillfälle att påminna oss att det finns många bättre sätt att hjälpa sjuka människor som inte innebär att djur medvetet skadas och lider."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige har sedan länge ansetts vara nytänkande och innovativt, men landet ligger fortfarande bakom när det kommer till ett kritiskt ämne: djurförsök. Laboratorier utfärdas licens som tillåter att djur skärs upp, skadas, drogas, förgiftas, bestrålas, gasas, hjärnskadas, paralyseras, infekteras med dödliga sjukdomar, berövas mat och sömn, utsätts för psykologisk stress och dödas. Under 2016, vilket är de färskaste siffror som finns tillgängliga, så utfördes 350 664 försök på möss, råttor, fiskar, fåglar, hundar och andra djur, inklusive primater.  

Den 24 april är utsedd till Försöksdjurens Dag – ett utmärkt tillfälle att påminna oss att det finns många bättre sätt att hjälpa sjuka människor och studera sjukdomar som inte innebär att djur medvetet skadas och lider. Till exempel så vet vi att förebyggande åtgärder såsom en växtbaserad kost och motion är det bästa för att motverka den fetmaepidemi som råder. 

Trots det så rapporterar en akademisk undersökning att Karolinska Institutet har injicerat apor med medicin som ska reducera fetma, hållit fast dem och utsatt dem för flera strålningar varje dag. 

I en artikel från 2016 från Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Universitet beskrivs hur experiment utfördes på 40 dagar gamla griskultingar för att testa en medicin för diabetes som redan finns på marknaden och som har bevisligen orsakat hjärtproblem. En kulting fick hjärtattack och dog. 

Ytterligare en rapport som publicerades tidigare i år beskriver en fruktansvärd studie där forskare drogade 10 dagar gamla möss med ketamin – ett bedövningsmedel som man vet orsakar obehagliga hallucinationer hos människor – samt utsatte dem för joniserande strålning och sedan tvingade dem att försöka hitta en plattform under vatten för att undfly en labyrint.

Forskarna behandlade mössen som om de vore utbytbar laboratorieutrustning; handjuren dödades vid sex månaders ålder när experimentet var slut och forskarna bröt nackarna av hondjuren vid födseln, då de inte behövdes.

Listan över alla hemskheter fortsätter att växa.

Forskare som håller fast vid att den uråldriga ”modellen” som förespråkar djurtester som standard slösar dyrbar tid, resurser och liv – både djur- och människoliv. 

Djur har samma förmåga att känna rädsla och smärta som människor, men vår fysiologi skiljer sig enormt, och resultat från djurtester är väldigt sällan relevanta för människors hälsa. Ett flertal systematiska granskningar har funnit att en övervägande andel experiment på djur inte hjälper forskningen inom bland annat neurodegenerativa och neuropsykiatriska sjukdomar, kardiovaskulära sjukdomar, stroke, cancer, diabetes, fetma,  inflammatoriska sjukdomar hos människor. Medan många forskare håller fast vid det förgångna så fortsätter desperata patienter att vänta på botemedel.

Som tur är så finns det bättre alternativ.

Forskarna kan nu återskapa organ från människor på mikrochips för att sedan testa effekten av nya mediciner. Sofistikerade datormodeller kan simulera framfarten av växande sjukdomar och korrekt förutse hur mediciner kommer att reagera i kroppen. Avancerad teknik som scannar hjärnan – vilket har lett till att människohjärnan utan komplikationer nu kan studeras ner till enskilda neuroner – kan ersätta de primitiva experiment där djur avsiktligt hjärnskadas. 

Forskare vid Lunds Universitet har utvecklat en metod för cell-konvertering som omvandlar hudceller från människor – som tagits från patienter med Alzheimers sjukdom – till sjuka, åldrade hjärnceller så att de kan studera den aktiva sjukdomen utan att använda djur. 

Forskare vid Sahlgrenska Akademin och Chalmers Tekniska Universitet har skapat tredimensionellt bioskrivet mänskligt brosk som är så likt riktigt mänskligt brosk att inte ens erfarna kirurger kan se skillnad.  

Vid Umeå Universitet har forskare utvecklat en neuronal cellmodell som ersätter användandet av djur vid tester av neurogifter för experiment av nya kemikalier. Ytterligare högteknologiska, pålitliga och relevanta metoder för experiment utan djur utvecklas fortfarande, men fördröjs på grund av avsaknad av finansiering. 

På Försöksdjurens dag i år – och alla andra dagar – så firar vi det bästa som vetenskapen har att erbjuda istället för att förlita oss på irrelevanta resultat från tester på skräckslagna och sjuka djur. Genom att investera i nya och innovativa metoder som inte använder djur så kommer vi att hitta bättre behandlingar och botemedel för människor och mer effektiva och pålitliga metoder för utvärdering av giftighetsgrader, samtidigt som vi besparar djur ofattbart lidande.

Dr Julia Baines,
Vetenskapspolitisk rådgivare PETA

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om djurförsök?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.