Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Linnea Håkasson: "Människans hjärna är för dum för dess intelligens"

- 25/04/2018, 16:30 -
Klimatfrågan berör många runt om i Sverige

Linnea Håkansson anser att det är mänsklighetens fel att jorden lider och att vi borde ändra våra vanor.

Privat & TT

Linnea Håkansson: "Det finns de som säger att det är kossornas fel. Det finns de som säger att det är flygplanens fel. Man kan skylla på hur mycket som helst, men den enda skyldiga var, är och kommer alltid förbli människan."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Människan är den art med högst hjärnkapacitet på hela jorden, ändå kan jag inte hjälpa att undra varför den jord som tagit miljoner år att bygga upp förfallit på ett århundrade tack vare oss. Det är en ekvation där X är idioti. 

Det finns de som säger att det är kossornas fel. Det finns de som säger att det är flygplanens fel. Och det finns de som säger att det är solkrämens fel. Man kan skylla på hur mycket som helst, men den enda skyldiga var, är och kommer alltid förbli människan. 

De säger även att livet har utvecklats enormt de senaste åren, men jag tvivlar om den moderna människan skiljer sig så mycket från den forna. Vår livsstil är ju helt klart förändrad. Våra hjärnors funktion däremot; vårt tankesätt, attityder, känslor, ageranden och fan och hans moster, det märker man tydligt är sig likt när Trump vinner presidentvalet, liksom Hitler, som vi alla vet är vår “moderna” tids levande djävul

Ja. Ni vet vad man säger om galenskap - att göra samma sak två gånger men förvänta sig ett annat resultat.

Det finns också de som säger att mänskligheten borde dö ut så jorden kan återgå till det som var. Det kanske är som i "Wonder Woman", där en Gud har planerat allt hat och krig för att människan ska förinta sig själva så att jorden kan få leva ifred? Det låter dock inte kul, så det glädjer mig att filmen slutar på annat sätt.

Människan, vad håller vi på med?

Vi skövlar ner regnskogen för att vi ska få vår Nutella och andra varor som blir billigare med palmolja i. Vi skickar fartyg med 25 000 kalvar över haven för att vi ska äta vår billiga plankstek en fredag kväll. 

Vi tömmer haven på fisk, som vi innan proppat med mikroplast tack vare allt vi öser ut i haven, för att fisk har vi ätit sen tidernas begynnelse. Sen beställer vi sånt vi egentligen inte behöver för att det är billigt, och fraktar det på ett flygplan över halva jorden. 

Sen när det kommer till Arlanda blir det kaos och då fraktar vi tillbaka det över halva jorden igen. I vissa delar av världen där Coca Cola produceras dricker man cola varje dag då det är billigare än vatten. Allt för att vi i västvärlden ska gotta oss med lite extra cancer- och andra sjukdomsframkallande socker var dag. 

Överallt på denna jord jagar vi, (också något som visar hur smart människan är eftersom våra överlevnadsinstinkter gjorde att vi uppfann ett vapen att döda de djur vi aldrig kunnat döda), men i delar av världen är vi besatta av djurs horn och betar att vi nu har utplånat hälften av alla noshörningar och många andra arter är och börjar bli utrotningshotade.

Jag tänker inte gå in på någon statistik i vad som procentuellt är mest skadligt för miljön, ty om ni använder hjärnkapaciteten kan ni räkna ut med ändtarmen att en kalv inte ska åka båt på havet för att dö, haven ska inte innehålla onaturliga ämnen eller dräneras på fisken som håller det vid liv, barn ska inte arbeta, slavar ska inte finnas och människor ska inte offra sin hälsa och sina liv för att en annan ska få det bättre. 

Men tack vare, den moderna människans bekväma leverne, förlorar vi snart alla vår käraste moder jord. Vi är för många. Jorden är ur balans. Kombinationen av att vi utvecklats medan våra mänskliga instinkter (exempelvis vanor) givetvis finns kvar hos oss är absolut dödlig och livsfarlig för oss alla. Jag säger inte att alla ska bli veganer, ät du din köttbit om du vill, men det funkar inte att alla äter kött varje dag. 

Åk du flygplan om du vill, men det funkar inte om alla åker jämt och ständigt. Vårt problem handlar inte om flygplan, solkräm eller kossor, vårt problem handlar om massproduktionen som kommit i takt efter industrialismen. 

Jag älskar mitt liv, jag älskar att ha haft förmånen att födas som människa. Och som den art med högst hjärnkapacitet, så är det också vår förbannade skyldighet att ta hand om både djur och natur. Det vi borde lära oss i skolan (och hemma) är allvaret i det här. 

Få alla att förstå och känna sig ett med jorden, att ha fötterna på jorden trots att huvudet är bland molnen. Förstå vad vi är, varför vi är som vi är, och varför vi gör som vi gör. Men istället får vi lära oss att bröstmjölken från en annan art är livsviktig för oss, att Hitler var en dum människa, Trump och Jimmie Åkesson likaså, att man måste skölja tänderna med fluor för annars kan man inte trycka i sig 14 kilo godis var år. 

Vi lär oss så mycket bra och så mycket dåligt, men jag undrar hur många som lär sig varför. Vi kan mycket - om andra arter, om hur man bygger hus, hur en molekyl är uppbyggd och så vidare, men vad kan vi egentligen om oss själva? 

Jag tror på att det finns en mening med allt. Ett ynka fel i genetiken en gång har gjort att människan utvecklat talförmågan och språket. Och tänk, från en fisk, till en apa, många mutationer och år senare har vi en mänsklighet som uppfunnit eld, telefoner, internet, el, hus, inredning, kläder, bilar, flygplan, ja ni förstår. 

Förstår ni? Förstår ni att tack vare vår extremt höga hjärnkapacitet har vi utvecklat en världslig dominerande elit. Men tyvärr är mänsklighetens hjärnor för dumma för att hantera dess intelligens. Hur går det ihop?

Det är lite som det Svenska språket. Krångligt, ologiskt och obegripligt ibland men det bara är så. Och då lär man sig det och därmed basta. Eller?

Linnea Håkansson,
Konstnär och fotograf

Borde människan ändra sina vanor?