Bostadspolitik är en viktig fråga för hyresgästförenignen
Hyresgästföreningen skriver om ungas bostadssituation och hur vi kan påverka den. - Foto: Hyresgästföreningen & TT

Hyresgästföreningen: "Att ha en bostad är en mänsklig rättighet"

Marie Linder och Stefan Runfeldt, Hyresgästföreningen: "I Sverige bor 213 000 unga kvar hos sina föräldrar trots att de hellre skulle flytta. Nästan lika många bor i andrahand, inneboende eller i liknande otrygga och osäkra förhållanden"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Har du lägenhet? EFTERLYSNING! Andrahand, tredjehand, korttidskontrakt? Facebookgrupper, tips från vänner, föräldrars arbetskompisar, lappar på stan, ett skrik rakt ut i luften.

Alla vet hur det är. Är du ung och vill ha en bostad är det svårt. Du har fått en plats på drömutbildningen, du har fått ett jobb i stan, du kan äntligen bli vuxen på riktigt, förverkliga dina drömmar. Om bara du hade nånstans att bo.

Det är inte bara ett problem i de större städerna, bostadsbrist framför allt för unga finns i hela Sverige. Vad leder det till? Ja antingen säger du nej till jobbet, plugget eller drömmen. Eller så testar du de beprövade metoderna som kanske skickar ut dig i en andrahandscirkus i flera år. Otryggt, dyrt boende. Inget eget hem. 

Eller så kan du dela bostad med vänner eller folk du inte alls känner och betalar vad du vet egentligen är alldeles för mycket pengar till nån du vet egentligen borde fixa en massa brister i bostaden för alla de pengar den drar in. 

Men du måste ju ha nånstans att bo och det står massor av andra drömmare i kö efter dig. Det är bara att tugga i sig 10 000 i månaden i hyra för 20 kvadratmeter, mögeldoft, en timme till jobbet eller ett rum utan fönster.

Eller så har du tur. Föräldrar som kan låna dig pengar, kanske står du i en bostadskö sen du var liten. Kanske har du bara flyt och får en bra bostad du har råd med genom bostadsförmedlingen, det är ju alltid värt att testa eller hur.

I Sverige bor 213 000 unga kvar hos sina föräldrar trots att de hellre skulle flytta. Nästan lika många bor i andrahand, inneboende eller i liknande otrygga och osäkra förhållanden. Nästan en halv miljon unga, som alla är väljare i valet i september.

Bostad är en mänsklig rättighet och ansvaret för att det inte bara blir tomma ord är politikernas.  

Hyresgästföreningen tror på en rad lösningar på bostadskrisen. Vi tycker att kommunen ska garantera en bostad för unga upp till 25 år. Kommunen måste även bli bättre på bostadsplanering och de allmännyttiga bostadsbolagen måste bygga och förvalta hyresrätter utifrån behoven som finns. 

Staten behöver stötta byggandet av hyresrätter med hyror unga har råd att betala. Skatten för hyresrätten ska inte vara högre än skatten för bostadsrätter och skyddet för andrahandshyresgäster måste bli starkare. Gör det svårare att ta ut ockerhyror och luras.

Snart är det val. Hyresgästföreningen har tagit flera initiativ för att lyfta bostadsfrågan, bland annat In My Backyard, där stora svenska artister visar på vikten av bostäder för alla. Skriv om din bostadssituation och kolla på Amanda Winberg, Hurula, Albin Gromer och många andra på inmybackyard.se.

Ta ditt ansvar. Gå och rösta och se till att höra hur politikerna vill ta ansvar för din bostadssituation. Hyresgästföreningen tar parti för människan. 

Marie Linder,
Ordförande Hyresgästföreningen

Stefan Runfeldt,
Utredare Hyresgästföreningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är för svårt för unga att skaffa bostad?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.