Flygskatten påverkar många Svenskar
Moderaterna anser att Socialdemokraternas politik skadar landsbygden. - Foto: Moderaterna & TT

Moderaterna: "Stefan Löfven plundrar landsbygden"

Sten Bergheden och Edward Riedl, Moderaterna: "Införandet av flygskatt och miljözoner, höjd bensin- och dieselskatt, höjd fordonsskatt och förslag på kilometerskatt är skatter på avstånd, som direkt slår mot landsbygden."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under mandatperioden har Stefan Löfven (S) höjt skatten med hela 40 miljarder kronor och många av höjningarna är just skatter som drabbar landsbygden särskilt hårt. Införandet av flygskatt och miljözoner, höjd bensin- och dieselskatt, höjd fordonsskatt, försämrat reseavdrag och förslag på kilometerskatt är skatter på avstånd, som direkt slår mot landsbygden. Stefan Löfven plundrar landsbygden och ger tillbaka småsmulor.

Regeringen satsar några hundra miljoner på landsbygden i den nya landsbygdspropositionen samtidigt som skatterna höjs med tiotals miljarder för samma människor.

Om vi börjar med bensin och dieselskatterna så har Sverige redan ett av de högsta skattetrycken i världen på bensin och diesel. När regeringens skattehöjningar räknats upp till i år så blir det totalt 5,25 miljarder kronor i höjda drivmedelsskatter.

Utöver det innebär beskedet om miljözoner ett förbud för 1,3 miljoner dieselbilar runt om i landet. Det skulle innebära en stor kapitalförlust för landets bilägare och vara ett svek mot många av de familjer som nyligen köpt en ny miljöbil.

Vidare till flyget som är avgörande för både företag och besöksnäring. Våra mindre flygplatser är helt nödvändiga för landsbygden. Trots detta inför nu regeringen en flygskatt som under 2018 innebär en skattehöjning på drygt en miljard kronor. På ett år äter enbart flygskatten upp två tredjedelar av regeringens inledande satsningar på landsbygden. Det är oacceptabelt.

Redan idag betalar landets åkerier och företag en av världens högsta dieselskatter och att på detta lägga ytterligare en avståndsbaserad skatt på lastbilstransporter kommer innebära försämrad konkurrenskraft, flytt av företag och hot mot våra jobb.

Dessa nya och högre skatter kommer slå hårt mot alla människor som är beroende av bilen för att kunna ta sig till jobbet, handla mat, skjutsa barn eller besöka vänner. Lägg därtill ett försämrat reseavdrag så blir slutsatsen enkel; Sverige har en landsbygdsfientlig regering.

I stället för att på riktigt stärka landsbygdens konkurrenskraft väljer Stefan Löfven och regeringen att plundra landsbygden för att sedan skicka tillbaka smulor. Sveriges landsbygd behöver ett regeringsskifte i höst för att på riktigt få möjligheten att ta tillvara på sin fulla potential. 

Sten Bergheden (M),
Riksdagsledamot från Skaraborg

Edward Riedl (M),
Riksdagsledamot från Västerbotten


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde regeringen satsa mer på landsbygden?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.