Kvinnor presterar bäst i skolan
Moderat Skolungdom skriver om jämställdhet och hur ansträngning ska löna sig. Inte vilket kön du har. - Foto: Privat & Pixabay

MSU: "Ansträngning ska löna sig – oavsett kön"

Moderat Skolungdom: "Jämställdhet måste börja i skolan där det viktigaste är att ge alla elever samma förutsättningar, oavsett kön."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste PISA-rapporten visar inte bara att Sverige ligger i underkant, den pekar även ut pojkar som en lågpresterande grupp i såväl Sverige som i resten av Europa. Trots att det är kvinnor som presterar bäst i skolan är det män som i slutändan får toppjobben och de högsta lönerna. 

Hur länge ska det få se ut så innan det sker en förändring?

Skolverkets mätningar visar att var femte elev saknar behörighet till gymnasiet. Tittar man noggrannare ser man dock att andelen obehöriga pojkar är dubbelt så många som andelen obehöriga flickor. Tjejer får även generellt sett högre betyg samt högre resultat på de nationella proven än killar och kvinnliga studenter är i majoritet på universiteten. 

Tjejer presterar alltså bättre i skolan än vad pojkar gör. Varför är det då män som oftast gör karriär och får högre löner än kvinnor?

En förklaring kan vara ett bakomliggande problem som i många fall handlar om samhällets kvarlämnade norm att det är män som ska ha makt. Att motverka det kan vara svårt, men lösningen på problemet är i alla fall inte att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser. Något partierna på vänsterkanten vill genomföra och som skulle göra mer skada än nytta.

Kvinnor ska inte tilldelas platser i styrelser tack vare sitt kön, de ska förtjäna den tack vare den kompetens och kunskap de besitter. Om vi som kvinnor skulle bli erbjudna en högre position på ett företag vill vi inte behöva fundera på varför vi blev tillfrågade. Kvotering är en snabb och halvdan lösning på ett mångfacetterat och djupgående problem.

Vi tycker att man snarare borde angripa grundproblemet och inte dess konsekvenser, precis som att icke jämställda bolagsstyrelser är en konsekvens av en ojämställd samhällssyn. Politiker kan inte ändra synen på kvinnors förmåga, det är samhällets ansvar att börja se till individuell förmåga framför kön, medan man från politikens håll kan genomföra reformer som gynnar kvinnor i arbetslivet. 

Det kan handla om att förenkla för företagande, möjliggöra för fler karriärmöjligheter inom kvinnodominerade yrken och att göra det enklare att kombinera jobb och familj. 

Vi tror att jämställdhet är en frihetsfråga och att ett genomförande av reformer i en frihetlig riktning bidrar till ökad jämställdhet.

Jämställdhet måste även börja i skolan där det viktigaste är att ge alla elever samma förutsättningar, oavsett kön. Alla elever ska behandlas lika i klassrummet, en självklarhet men ändå inte alltid en sanning. Det du lär dig i skolan ska heller inte vara beroende av var du bor eller vilken skola du går på. 

Därför behövs en ny läroplan med tydligare direktiv och mer konkreta betygskriterier för att ungdomar i större utsträckning ska lära sig samma saker i skolan. Att alla elever får med sig samma kunskaper bidrar i våra ögon till ett mer jämställt samhälle.

Moderat Skolungdom tycker att ansträngning ska löna sig. De som anstränger sig i skolan är också de som förtjänar toppjobben och de högsta lönerna. Kvinna som man. Är inte det en självklarhet?

Dalila Alibasic,
vice riksordförande Moderat Skolungdom

Vera Ehn,
ledamot Moderat Skolungdom

Isa Forsberg,
ledamot Moderat Skolungdom

MSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.