Lördag 2 Jul
Stockholm

Magnus Andersson, (PP): "Aftonbladets skildring av oss – en ren lögn"

Piratpartiet delade den 20/4 ut flyers på hamngatan i Stockholm.
Magnus Andersson, Piratpartiet anser att Aftonbladet har spridit fake news. Foto: Privat & TT

Magnus Andersson, partiledare Piratpartiet: "Det senaste året har det ordats mycket om så kallade "fake news" i media. Kanske borde man syna sin egen verksamhet."

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den 20/4 stod Piratpartiet på Hamngatan i Stockholm och delade ut flygblad om behovet av att legalisera cannabis. Vi menar att en legalisering av cannabis kunnat rädda livet hos de med problematiskt bruk som idag inte vågar kontakta vård, eftersom de inte vill fängslas för sin sjukdom; att en legalisering kunnat ta de kriminella gängens inkomster och fördela dem till staten istället; och leda till att Polisen kan prioritera att utreda brott med offer - som rån och våldtäkt - istället för att jaga ungdomar som röker på.

Detta väljer Aftonbladet att karakterisera som att vi "delade ut knarkreklam till barn". Det är en ren lögn på flera sätt. 

För det första delade vi inte ut reklam över huvud taget - vi delade ut information om ett politiskt alternativ till dagens drogpolitik. 

För det andra försökte vi inte marknadsföra knark som någonting positivt - om Aftonbladet tagit sig tiden att läsa vår flyer så hade de vetat det. Vi lanserar den - för Sverige - banbrytande tanken att fokusera drogpolitiken på att minimera lidandet som orsakas av narkotika, snarare än att minimera mängden bruk till varje pris.

För det tredje riktade vi oss inte på något sätt till barn. Det är sant att det gick förbi minderåriga, vilket svårligen kan undvikas när man propagerar för politik på allmän plats. Däremot gjorde våra aktivister vad de kunde för att undvika att dela ut material till minderåriga. Detta hade Aftonbladet vetat om man brytt sig om att höra sig för med våra aktivister och frågat.

Det senaste året har det ordats mycket om så kallade "fake news" i media. Kanske borde man syna sin egen verksamhet. Uppenbarligen är den journalistiska integriteten på Aftonbladets eller SVTs redaktioner inte viktigare än att man kan frångå sådana principer som att kontrollera sitt källmaterial när möjligheten till svartmålande rubriker om politiska motståndare hägrar.

Magnus Andersson,
Partiledare för Piratpartiet

Cirkulerar det runt för mycket "fake news"?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.