Tisdag 30 Nov
Stockholm

Marcus Birro: "Det största mediala harakiri jag bevittnat"

Marcus Birro
Marcus Birro anser att vissa kändisar inte lever som de lär. Foto: Marcus Birro

Marcus Birro: "Det är när kända människor sätter sig på höga hästar och sedan ertappas med att inte kunna leva som de lär och därefter vägrar be om förlåtelse för detta, som folk blir förbannade. Med all rätt."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag tror att högarna av guld som glittrar och högarna med fega, fuktiga lumpor är ungefär lika höga oss alla.

Sedan väljer en del att i offentligheten beskriva sig själva som något högre moraliska varelser. De ljuger helt enkelt.

Folk som säger sig slåss för kvinnors rättigheter ertappas som sexistiska skitstövlar, politiker som steker falukorv med sin Bosse och snackar om att det är ”häftigt” att betala skatt, ertappas med att fiffla med sin egen skatt. Eller komiker med ett påklistrat samhällsengagemang som blir ertappade med att bryta mot varenda anständig och medmänsklig lag i boken.

Människor som sitter i teve, på löpsedlar, i krönikor, i poddar, överallt och berättar hur viktigt de tycker det är med en massa saker, men skärskådar man deras eget liv så visar det sig att de bara försökt dölja den där högen med lumpor som vi alla staplar mot mörkret.

Jag tror folk kräks på hyckleriet. Jag tror människor har överseende med andra människor som erkänner sina misstag, som törs erkänna sina svagheter, som blottar sig, som berättar att de inte räcker ända fram. Det är när kända människor sätter sig på höga hästar och sedan ertappas med att inte kunna leva som de lär och därefter vägrar be om förlåtelse för detta, som folk blir förbannade.Med all rätt.

När komikern Özz Nujen hyr in egna kameror och släpar ut sin svåger som Jesus med svaret på varenda fråga Janne Josefsson aldrig får ställa, är det humor på en nivå som han som komiker aldrig varit i närheten av.

Hade han bara stått rätt upp och ner och bett om ursäkt för att han missat att den terroristen från Drottninggatan arbetat svart i hans hus, om han bett om ursäkt, förklarat sig med det ödmjuka hjärta som varje människa måste kämpa för att inte gömma bakom en rustning av mörker, självcentrering, heder och försvar, om han bara hade gjort det hade detta varit ur i vägen.

Istället gör han sitt eget liv till en fars. Han tappar alla grepp och vi sitter där och stirrar hänfört på en show som ingen komiker i världen hade kunnat arbeta fram.

Detta kan vara det största mediala harakiri jag någonsin sett.

Marcus Birro,
Författare

Kommentera
Kopiera länk
Dela