Lördag 18 Sep
Stockholm

Hanna Bergwall: "Framtiden behöver inte vara en dystopi"

Hanna Bergwall är kommunpolitiker för Miljöpartiet i Ekerö
Hanna Bergwall skriver om den framtida automatiseringen av Sverige och hur vi kan göra framtiden till en tid av välmående. Foto: Hanna Bergwall

Hanna Bergwall: "För att vi ska kunna tillvara av de möjligheter behöver vi vara redo att anpassa samhället efter den nya arbetsmarknadssituationen som kommer. Och vårt synsätt på arbete måste förnyas."

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Digitalisering, robotisering och automatisering. Allt går i rasande fart. Vad som var science-fiction igår är verklighet idag. Mer och mer arbeten utförs utan en mänsklig hand. Och redan imorgon kommer många yrken vara obsoleta. Vissa kanske tror att det bara gäller fabriksarbete. 

Men varför skulle vi ha taxichaufförer när bilarna kan köra sig själva? Eller jurister när datorprogram kan ge billigare och bättre rådgivning? Nej, yrken i alla sektorer kommer påverkas. Det här kan vara minst sagt skrämmande. Speciellt i en kultur där vi värderas efter vad vi presterar i arbetslivet. Och där ”bidragstagare” är ett skällsord. 

Men sanningen är att om vi vill rädda vår skattebas, och därmed välfärden från konsekvenserna av arbetslöshet måste vi ställa om synen på arbete och beskattning. För den tekniska utvecklingen gör att jobben kommer försvinna och det finns ingenting makthavarna kan göra åt saken. Att stävja den tekniska utvecklingen i en global värld är inget alternativ. 

Det skulle leda till att Sverige hamnade på efterkälken och ekonomin skulle ta stryk. 

Men framtiden behöver inte vara en dystopi. Tvärtom är det här en möjlighet! Det gäller bara att makthavarna tar tillvara på den på rätt sätt.  För vore det inte fantastiskt med en 4 timmars arbetsdag? Eller en 3 dagars arbetsvecka? 

Det skulle finnas tid för allt som är viktigt här i livet. Ideellt engagemang, konst, bakning eller kanske bara tv-tittande. Framförallt skulle det finnas tid att umgås med barnen. Tid för välmåendet. Och som en bonus skulle den minskade stressen spara in en hel del samhällsresurser. 

För att vi ska kunna tillvara av de möjligheter behöver vi vara redo att anpassa samhället efter den nya arbetsmarknadssituationen som kommer. Skattesystemet kommer behöva reformeras. Och vårt synsätt på arbete förnyas. 

Kanske är det dags att börja diskutera medborgarlön igen? Och till er som skakar på huvudet och tycker jag är naiv som tror att välfärden skulle kunna gå runt utan att alla knegade 9 till 5. Jag säger bara, vi har inget annat val än att tro på att det går. För jobben försvinner snart. Samhället förändras nu. 

Det är dags att sluta streta emot och istället försöka dra nytta av förändringen som kommer. Men än så länge lyser den politiska strategin med sin frånvaro. 

Hanna Bergwall,
Kommunpolitiker Miljöpartiet Ekerö

Borde vi införa medborgarlön?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela