Det finns många olika mensskydd på marknaden
Emma Stadenfeldt anser att det privata ansvaret ska vara individens och inte statens. - Foto: privat & pixabay

FMSF: "Staten ska inte bestämma vad jag har innanför trosorna"

Emma Stadenfeldt (FMSF): "Borde det inte vara rimligt att vi alla har likadana förutsättningar i vardagen. Varför skall vi särbehandla kvinnor bara för att de har mens?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kvinnor har i alla tider haft menstruation. Mensskydd har genom åren varit i form av allt ifrån mossa, djurhudar, sjögräs och tygbitar. De allra flesta kvinnor har mens och de allra flesta använder antingen bindor, tampong eller menskopp.

Det kostar inte många svenska kronor att köpa mensskydd i butik eller apotek och menstruation har kvinnor bara cirka 1 vecka i månaden. Sedan en tid tillbaka har kvinnorna skanderat om lika lön för lika arbete, lika rösträtt och lika möjligheter i samhället. 

Kvinnor har skrikit ut sin frustration över sin särbehandling. De har också förklarat tydligt att de klarar lika mycket som männen, och att de kan genomföra de arbetsuppgifter och karriärsteg som männen kan göra.

Man talade om kvinnor och män som samma sak. Vi är alla människor. Att vi alla är människor och i grunden lika är fullständigt rätt anser jag. Borde det inte vara rimligt att vi alla har likadana förutsättningar i vardagen. 

Varför skall vi särbehandla kvinnor bara för att de har mens?

Men idag låter tonen annorlunda. Helt plötsligt har debatten förändrats och vi inte lika, vi är olika. Debatten som har krävt lika rättigheter och friheter har skiftat till vi skall ha olika rättigheter och friheter, vi är ju olika.

Som den liberala feminist jag är anser jag att kvinnor skall ha lika möjligheter som män i det offentliga rummet, men jag tycker att det privata ansvaret skall falla på individen. Familjen skall inte regleras av staten och vad jag har innanför trosorna skall inte staten bestämma.

Kvinnor behöver äta omkring 2000 kalorier om dagen, män behöver äta omkring 2500 kalorier om dagen. Är detta någonting vi också bör ha i åtanke, skall män få gratis frukt av staten för att må bra?

Jag ställer mig fyra frågor: 

Alla kvinnor har inte mens, bör de som inte har menstruation också få tillgång till användning av avgiftsfria mensskydd? 

Hur är det tänkt att mensskydden fördelas, genom sjukvården? Män behöver i allmänhet äta med än kvinnor (intaga mer kalorier), bör de få gratis frukt också?

När vi konkurrensutsätter marknaden så pressar vi ner priserna, om det inte finns en konkurrens på marknaden kommer kostnaden för mensskydden att öka, till vilken kostnaden hamnar på skattebetalarna i världens femte mest beskattade land. 

Jag tror att det gäller att man funderar ett varv till, vill vi ha ett samhälle där vi behandlar kvinnor och män olika? Eller skall vi höja skatten ännu lite till och ”slippa betala mensskydden”.

De företag som arbetar för att skapa så bra mensskydd som möjligt till rimliga priser, hur skall de fortsätta på en marknad som kontrolleras av staten.

Emma Stadenfeldt,
Vice ordförande fria moderata studentförbundet i Göteborg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.