Tisdag 21 Sep
Stockholm

FMSF: "Staten ska inte bestämma vad jag har innanför trosorna"

Det finns många olika mensskydd på marknaden
Emma Stadenfeldt anser att det privata ansvaret ska vara individens och inte statens. Foto: privat & pixabay

Emma Stadenfeldt (FMSF): "Borde det inte vara rimligt att vi alla har likadana förutsättningar i vardagen. Varför skall vi särbehandla kvinnor bara för att de har mens?"

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Kvinnor har i alla tider haft menstruation. Mensskydd har genom åren varit i form av allt ifrån mossa, djurhudar, sjögräs och tygbitar. De allra flesta kvinnor har mens och de allra flesta använder antingen bindor, tampong eller menskopp.

Det kostar inte många svenska kronor att köpa mensskydd i butik eller apotek och menstruation har kvinnor bara cirka 1 vecka i månaden. Sedan en tid tillbaka har kvinnorna skanderat om lika lön för lika arbete, lika rösträtt och lika möjligheter i samhället. 

Kvinnor har skrikit ut sin frustration över sin särbehandling. De har också förklarat tydligt att de klarar lika mycket som männen, och att de kan genomföra de arbetsuppgifter och karriärsteg som männen kan göra.

Man talade om kvinnor och män som samma sak. Vi är alla människor. Att vi alla är människor och i grunden lika är fullständigt rätt anser jag. Borde det inte vara rimligt att vi alla har likadana förutsättningar i vardagen. 

Varför skall vi särbehandla kvinnor bara för att de har mens?

Men idag låter tonen annorlunda. Helt plötsligt har debatten förändrats och vi inte lika, vi är olika. Debatten som har krävt lika rättigheter och friheter har skiftat till vi skall ha olika rättigheter och friheter, vi är ju olika.

Som den liberala feminist jag är anser jag att kvinnor skall ha lika möjligheter som män i det offentliga rummet, men jag tycker att det privata ansvaret skall falla på individen. Familjen skall inte regleras av staten och vad jag har innanför trosorna skall inte staten bestämma.

Kvinnor behöver äta omkring 2000 kalorier om dagen, män behöver äta omkring 2500 kalorier om dagen. Är detta någonting vi också bör ha i åtanke, skall män få gratis frukt av staten för att må bra?

Jag ställer mig fyra frågor: 

Alla kvinnor har inte mens, bör de som inte har menstruation också få tillgång till användning av avgiftsfria mensskydd? 

Hur är det tänkt att mensskydden fördelas, genom sjukvården? Män behöver i allmänhet äta med än kvinnor (intaga mer kalorier), bör de få gratis frukt också?

När vi konkurrensutsätter marknaden så pressar vi ner priserna, om det inte finns en konkurrens på marknaden kommer kostnaden för mensskydden att öka, till vilken kostnaden hamnar på skattebetalarna i världens femte mest beskattade land. 

Jag tror att det gäller att man funderar ett varv till, vill vi ha ett samhälle där vi behandlar kvinnor och män olika? Eller skall vi höja skatten ännu lite till och ”slippa betala mensskydden”.

De företag som arbetar för att skapa så bra mensskydd som möjligt till rimliga priser, hur skall de fortsätta på en marknad som kontrolleras av staten.

Emma Stadenfeldt,
Vice ordförande fria moderata studentförbundet i Göteborg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela