Tisdag 28 Sep
Stockholm

Hanna Bergwall: "Sossar, det är dags att rannsaka vad ni står för"

Socialdemokraterna har satt upp nya affischer inför valet i höst
Hanna Bergwall skriver om Socialdemokraterna i Stockholms budskap på deras reklam runt om i Stockholms stad. Foto: Privat

Hanna Bergwall: "Sossarna, eller om jag ska vara rättvis, svenska samhället i stort, värderar människor efter deras förmåga att arbeta. Det är djupt problematisk."

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Stockholms tunnelbana pryds i dagarna av socialdemokraternas återvunna slogan ”alla ska bidra ingen ska lämnas efter”. Och det sätter fingret på varför jag aldrig skulle kunna tänka mig att rösta på sossarna. 

”Alla ska bidra…”. Denna besatthet av att människan ska jobba är inte hälsosam. Ja, jag skriver jobba för det är egentligen vad sossarnas menar när de säger bidra, det vet vi alla. 

Missförstå mig rätt, att jobba är guld för samhället, rent av en nödvändighet för att samhället ska kunna existera i dagens form. Och de allra flesta mår bra av att jobba. Jag vågar mig till och med på att säga att alla vill ha ett jobb. 

Men, och det här är ett stort men! Alla människor kan inte jobba, kanske aldrig en dag i sitt liv. Och andra är fast i arbetslöshet, kanske större delen av sitt liv. Det här är fakta. 

Sossarna, eller om jag ska vara rättvis, svenska samhället i stort, värderar människor efter deras förmåga att arbeta. Och det är djupt problematisk. Det skapar en grupp i samhället som ses som en börda. De som inte arbetar är "dead weight" så att säga. Det är lätt att se att det här är en grogrund för utsatthet och ett segregation. Vi och dom. 

Det finns många orsaker till att folk inte arbetar. För att nämna ett fåtal. Psykisk och fysiska funktionsnedsättningar. Sjukdomar. Rasism. Utsatthet i olika former. Jag tycker i alla fall inte att det gör människor mindre värda. 

Människan är mycket mer än prestationer. Människan har ett egenvärde oavsett om hen inte arbetat en dag i sitt liv. Oavsett om hen bidragit. Oavsett om hen är i utsatthet. 

Jag trodde ett tag att sossar och miljöpartister delade samma människosyn. Men för varje dag som går blir det tydligare och tydligare att så inte är fallet. Sossar, det kanske är dags att rannsakar vad ni egentligen står för?

Hanna Bergwall,
Kommunpolitiker (MP) Ekerö

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela